Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Bratislavský kraj

Na hrade Červený Kameň je päť výstav o živote v minulosti

Hrad Červený Kameň. Foto: Facebook Červený Kameň Hrad

Už v časoch prvej republiky bol hrad považovaný za objekt s veľkou pamiatkovou hodnotou a časť reprezentačných priestorov bola sprístupnená záujemcom začiatkom 20. storočia.

Častá 15. septembra (TASR/Teraz.sk) - Múzeum Červený Kameň patriace pod Slovenské národné múzeum (SNM) na rovnomennom hrade v lokalite obce Častá má päť výstav, ktoré potrvajú do konca septembra.

"Okrem stálej expozície ponúkame pre návštevníkov niekoľko dočasných výstav. Napríklad sú to Huncokári, ľudia z hôr. Táto výstava sa venuje huncokárom, ktorí prichádzali z Nemecka a pôsobili v našej malokarpatskej oblasti," uviedol pre TASR kultúrno-propagačný manažér hradného múzea Ľuboš Haršány.

Na nádvorí hradu možno spoznať dielo Františka Sysla (1927–2013) na výstave pri príležitosti 90. výročia jeho narodenia. Pre Múzeum Červený Kameň v rokoch 1973 až 1991 reštauroval 41 zbierkových predmetov. Patrí k najvýznamnejším reštaurátorom, ktorí pre toto múzeum počas jeho existencie pracovali. Okrem predmetov je expozícia doplnená veľkorozmernými panelmi, ktoré predstavujú jeho život a tvorbu. Panely sú prevzaté z výstavy Pod kůží Marsya, ktorú realizoval Národný pamiatkový ústav ČR v Kroměříži. Na výstave a na publikácii, ktorá pri tejto príležitosti vznikla, sa podieľalo Múzeum Červený Kameň. 

Začiatky dejín tohto múzea možno datovať od marca 1945, keď hrad opustil jeho posledný majiteľ Karol Pálffy. Už v časoch prvej republiky bol hrad považovaný za objekt s veľkou pamiatkovou hodnotou a časť reprezentačných priestorov bola sprístupnená záujemcom začiatkom 20. storočia. Prvú interiérovú expozíciu sprístupnili v máji 1950, poslednú zameranú na kultúru bývania šľachty v roku 1997. Fotografická výstava Staré expozície prezentuje vývoj stálej expozície múzea od konca druhej svetovej vojny až po súčasnosť.

Históriu a remeselnú zručnosť hornoliptovských a iných murárov v zahraničí pred prvou svetovou vojnou potvrdzuje výstava Liptovskí murári pomáhali stavať Budapešť. Návštevník sa na obrazových a textových dokumentoch dozvie, na ktorých najvýznamnejších štátnych, spoločensko-kultúrnych, vedeckých, školských a iných objektoch sa podieľali.

Inštalácia Utajený dámsky svet je spálňa z 19. storočia. Okrem nábytku a zariadenia obsahuje mnoho malých predmetov a detailov. Umožňuje nahliadnuť do vtedy bežne neprístupného dámskeho sveta.