Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Bratislavský kraj

Devínom sa dnes roznesie vôňa ríbezlí

Ilustračné foto Foto: TASR - Svätopluk Písecký

Podujatie ponúka priestor na prezentáciu samotnej ríbezle a rôznych výrobkov z tohto ovocia, napr. bublaniny, džemov a sirupov či zmrzliny, chýbať nebude ani ríbezľový burčiak.

Bratislava 15. júla (TASR) – Bratislavským Devínom sa dnes ponesie vôňa ríbezlí. Pod hradom Devín je totiž naplánované kulinársko-kultúrno-hudobné podujatie Ríbezľový Devín, ktorého cieľom je spropagovať samotné ovocie, ale aj dlhoročnú tradíciu výroby ríbezľového vína. Akcia sa začína o 10.00 h a potrvá do 22.00 h a podľa organizátorov sa uskutoční za každého počasia.

Podujatie ponúka priestor na prezentáciu samotnej ríbezle a rôznych výrobkov z tohto ovocia, napr. bublaniny, džemov a sirupov či zmrzliny, chýbať nebude ani ríbezľový burčiak. Atmosféru spríjemní swingová hudba, balkan beats či reggae. Návštevníci sa môžu tešiť aj na farmárske a remeselné trhy, bazár starožitností, sokoliarsky dvor či medzinárodné stretnutie velocipedistov na historických bicykloch, nezabudlo sa ani na detských návštevníkov.

Devín bol oddávna známy produkciou ríbezlí, ktoré však po vzniku Československej republiky stratili odbytiská v monarchii vo Viedni. A tak Devínčania začali vyrábať ríbezľové víno. Jedným z najväčších výrobcov bol Alojz Sonntag, v roku 1922 začal s produkciou ríbezľového vína, za ktoré získaval ocenenia vo svete, napr. na svetovej výstave v Paríži. Výroba vína má veľkú tradíciu a v súčasnosti pôsobia v Devíne mnohí výrobcovia, ktorí na to nadväzujú.