Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Bratislavský kraj

Bratislava sa odvolala proti rozsudku súdu, bráni svoj majetok

Na snímke pohľad na bratislavské Staré mesto, Dóm svätého Martina (vľavo) Foto: TASR – Štefan Puškáš

Okresný súd koncom januára rozhodol, že ruší podielové spoluvlastníctvo nehnuteľnosti na Hviezdoslavom námestí, v ktorej je spoluvlastníkom hlavné mesto a spoločnosť Hviezdoslavovo námestie 11.

Bratislava 23. februára (TASR) - Hlavné mesto podalo odvolanie proti rozsudku Okresného súdu Bratislava I vo veci podielového spoluvlastníctva bytového domu na Hviezdoslavovom námestí. Ako tvrdí, hájiť chce záujmy obyvateľov nehnuteľnosti a zároveň brániť svoj majetok. TASR o tom informovala Iveta Kešeľáková z komunikačného oddelenia bratislavského magistrátu.

Okresný súd koncom januára rozhodol, že ruší podielové spoluvlastníctvo nehnuteľnosti na Hviezdoslavom námestí, v ktorej je spoluvlastníkom hlavné mesto a spoločnosť Hviezdoslavovo námestie 11, spol., s.r.o. "Danú nehnuteľnosť zaviazal previesť do výlučného vlastníctva minoritného spoluvlastníka - spoločnosti Hviezdoslavovo nám. 11, spol., s.r.o., ktorá má hlavnému mestu zaplatiť 981.833,34 eur," priblížila Kešeľáková.

Mesto sa však proti tomuto rozsudku odvolalo. Vysvetľuje to tým, že podľa štatútu hlavného mesta je povinné majetok zveľaďovať, chrániť, zhodnocovať v prospech rozvoja Bratislavy a jej obyvateľov, ako aj ochrany a tvorby životného prostredia. Magistrát zároveň rokuje aj s mestskou časťou Staré Mesto, ktorá má nehnuteľnosť v správe. Nájsť chce totiž aj iné riešenie, ako len predaj väčšinovej časti bytového domu súkromnému vlastníkovi.

"Nie je možné povedať, ktorá časť bytov patrí minoritnému a ktorá majoritnému spoluvlastníkovi a ktorých z obyvateľov necháme bývať v mestských bytoch a ktorých nie. Aj súd povedal, že takto sa to jednoducho deliť nedá," skonštatoval primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Medzi spoluvlastníkmi bytového domu na Hviezdoslavovom námestí trvá súdny spor o vysporiadanie vzťahov už niekoľko rokov. V bytovom dome sa nachádza desať bytov, ktoré sú v podielovom vlastníctve dvoch vlastníkov - hlavného mesta a spoločnosti Hviezdoslavovo námestie 11, spol., s.r.o. Ide o nehnuteľnosť postavenú v 1898, v ktorej bývajú nájomcovia reštituovaných bytov a ktorí majú právo bývať v týchto bytoch až do udelenia bytovej náhrady. Celá nehnuteľnosť je v správe mestskej časti Staré Mesto. Pred súdom je mestská časť účastníkom konania v prvom rade, hlavné mesto účastníkom konania v druhom rade.