Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Bratislavský kraj

V Slovenskej filharmónii vystúpi barytonista Simon Wallfisch

Na archívnej snímke budova Slovenskej filharmónie. Foto: TASR - Michal Svítok

Simon Wallfisch vystúpi v SF s klavírnym sprievodom britského klaviristu Edwarda Rushtona.

Bratislava 19. februára (TASR) - Druhý Piesňový večer v rámci 75. koncertnej sezóny Slovenskej filharmónie (SF) sa uskutoční v utorok 20. februára o 19.00 h. Malá sála SF bude patriť nemecko-anglickému barytonistovi Simonovi Wallfischovi. V jeho interpretácii zaznejú vokálne opusy viacerých skladateľov. "Piesňové večery sú novinkou aktuálnej sezóny, ktorú sme rozšírili o sériu koncertov s piesňovým repertoárom," informuje Martina Tolstova, tlačová tajomníčka SF.

Spresňuje, že Wallfisch otvorí večer piesňou anglického skladateľa Henryho Purcella Let the Dreadful Engines of Eternal Will, ktorá zaznie v úprave anglického skladateľa 20. storočia Benjamina Brittena.

Nasledovať bude cyklus piesní Láska básnikova, op. 48 Roberta Schumanna, zhudobnenie šestnástich básní zo zbierky Kniha piesní od Heinricha Heineho. "V piesňach sa striedajú pocity lásky, nádeje a zúfalstva. V autentickej interpretácii Wallfischa zaznie aj ďalší piesňový cyklus The House of Life významného anglického skladateľa Ralpha Vaughana Williamsa, autora deviatich symfónií a mnohých orchestrálnych diel, ktorý sa venoval aj vokálnej tvorbe," poznamenáva filharmónia k cyklu, ktorý je zhudobnením sonetov anglického básnika a maliara Danteho Gabriela Rossettiho.

Ako "klenot večera" avizuje SF cyklus piesní na slová čínskej poézie českého skladateľa Pavla Haasa, žiaka Leoša Janáčka. "Rodák z Brna bol súčasťou jedného z prvých židovských transportov do koncentračného tábora v Terezíne. Čtyři písně na slová čínské poezie sú posledným Haasovým dielom, ktoré sa zachovalo," dodáva Tolstova s tým, že Haas sa inšpiroval štyrmi básňami Bohumila Mathesiusa zo zbierky Nové zpěvy staré Číny.

Simon Wallfisch vystúpi v SF s klavírnym sprievodom britského klaviristu Edwarda Rushtona.