Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislavský kraj

Pri riešení čiernych skládok používa MsP špeciálnu čítačku

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Prístroj má zabudovaný program katastrálneho navigátora, ktorý je schopný okamžite na mieste identifikovať vlastníka konkrétneho pozemku.

Malacky 18. marca (TASR) - Mestská polícia Malacky začala používať prístroj na identifikáciu vlastníka pozemku. Zariadenie zefektívni prácu polície a ušetrí mestu financie.

"Nový prístroj má zabudovaný program katastrálneho navigátora, ktorý je schopný okamžite na mieste identifikovať vlastníka konkrétneho pozemku, a to s presnosťou jeden meter až niekoľko centimetrov," uviedla hovorkyňa Malaciek Michaela Janotová. Prístroj pomáha rýchlejšie a efektívnejšie riešiť prípady čiernych skládok. "Kým doteraz sa musela po zistení takéhoto prípadu hliadka vrátiť na pracovisko a zistiť, o aký pozemok ide, teraz to dokáže vďaka novému zariadeniu priamo na mieste," vysvetlila hovorkyňa.

"Často sa stáva, že nie je známy majiteľ lokality, kde vznikla nepovolená skládka odpadu. Keď ho vieme identifikovať, uložíme mu povinnosť skládku odstrániť," spresnil preventista MsP Malacky Vladislav Kunák. Mestská polícia pracuje v súčasnosti s mapou katastra, do prístroja sa však dá nainštalovať napríklad aj mapa zelene, ortofotomapa či mapa inžinierskych sietí. "Využitie prístroja v hodnote 1500 eur je teda široké a pomôcť môže i stavebnému úradu či oddeleniu životného prostredia mestského úradu," skonštatovala Janotová.

Pripomenula, že MsP Malacky v roku 2013 začala používať aj čítačku čipov pre psov. "Pomohla nájsť mnohých zatúlaných psov, ušetrila zvieratám stres a ich majiteľom poplatok za umiestnenie v karanténnej stanici," upozornila Janotová. Dodala, že mestským policajtom pomáhajú aj fotopasce na miestach, kde vznikajú čierne skládky odpadu. "Vďaka tomuto zariadeniu už polícia prichytila niekoľkých páchateľov priamo pri čine," skonštatovala hovorkyňa Malaciek.