Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislavský kraj

Zmodernizovaný dispečing zaistí spoľahlivejšiu MHD v Bratislave

Na snímke zľava podpredsedsa predstavenstva a obchodný riaditeľ Dopravného podniku Bratislava (DPB) Alexander Sako, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ DPB Ľubomír Belfi a právnik predstavenstva DPB Martin Garaj počas tlačovej konferencie Foto: TASR/Martin Baumann

Modernizácia vyšla na takmer 60-tisíc eur.

Bratislava 18. marca (TASR) – Mestskú hromadnú dopravu v hlavnom meste riadi a monitoruje zmodernizovaný centrálny dispečing. Pracovisko, ktoré je kľúčovým bodom pri organizácii, plynulosti premávky MHD a riešení problematických udalostí, prešlo po 30 rokoch existencie kompletnou rekonštrukciou a modernizáciou za takmer 60.000 eur.

"Podarilo sa nám vybudovať moderné pracovisko, ktoré je dnes porovnateľné s podobnými v iných metropolách Európskej únie," uviedol na úvod dnešného slávnostného otvorenia nového dispečingu predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Dopravného podniku Bratislava (DPB) Ľubomír Belfi. Okrem úplne nového zázemia celého dispečingu, ktorý v rámci stavebných úprav vybavili novými rozvodmi, novým stropným osvetlením i novou antistatickou podlahou, sa dispečing rozdelil dispozične na operačnú sálu dopravného dispečingu a samostatnú serverovňu.

Generálny riaditeľ DPB Ľubomír BelfiBelfi uviedol: "Tí dispečeri majú ďaleko lepší komfort pre svoju prácu a prehľad o pohybe vozidiel, (možnosť) vyhodnotení situácií v jednotlivých miestach Bratislavy a teda aj prijímať účinné optarenia."

Súčasťou prestavby dopravného dispečingu je aj videostena zložená zo štyroch monitorov. Takto vznikne multifunkčný monitor s uhlopriečkou 280 cm v celkovom rozlíšení Ultra HD 4K. Dopravný dispečer má možnosť podľa svojich potrieb zobraziť ľubovoľné informácie na všetkých štyroch monitoroch naraz či na každom monitore zvlášť, čo mu umožní získať informácie o aktuálnych polohách vozidiel MHD na mapách mesta, sledovanie liniek, trakcií i problematických oblastí. Podľa riaditeľa DPB zabezpečujú tieto podmienky možnosť efektívnejšie vyhodnotiť konkrétne situácie a prijať opatrenia na ich riešenie.

Primátor Bratislavy Milan Ftáčnik pred novinármi uviedol, že modernizácia dispečingu je popri zlepšovaní infraštruktúry a modernizácii vozového parku bratislavskej MHD ďalším krokom k celkovej premene verejnej dopravy. „Toto je to jadro, toto je ten mozog celého systému MHD, a preto vytvoriť kvalitné podmienky pre kvalitnú prácu dispečingu je veľmi pozitívny krok," ocenil modernizáciu dispečingu bratislavský primátor.

Predseda dopravnej komisie magistrátu hlavného mesta Bratislavy Jozef Uhler zhodnotil nové priestory dispečingu slovami, že verejná doprava bude fungovať len vtedy, ak budú spokojní ľudia. "A to nie sú len cestujúci v nových vozidlách, ale aj zamestnanci DPB, ktorí dopravu riadia a zaslúžia si príjemné pracovné prostredie," povedal Uhler.

Náklady na prestavbu a modernizáciu tohto centra znášala spoločnosť Radiopol, ktorá pre DPB zabezpečuje komunikáciu medzi vozidlami MHD a technologickými vozidlami, rovnako GPS monitorovanie pohybu vozidiel verejnej dopravy v prevádzke. Celkové náklady na modernizáciu presiahli sumu 59.000 eur. Na stavebných úpravách prístupových priestorov sa finančne spolupodieľal aj DPB.