Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Bratislavský kraj

Na Bratislavskom hrade slávnostne otvorili Týždeň slovenských knižníc

Na snímke sprievodný program a výstava počas otvorenia podujatia Týždeň slovenských knižníc 4. marca 2024 v Bratislave. Foto: TASR Jakub Kotian

Význam a aktivity slovenských knižníc približuje aj panelová výstava, ktorá bude putovať po Slovensku počas celého roka.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 4. marca (TASR) - Na Bratislavskom hrade v pondelok slávnostne otvorili Týždeň slovenských knižníc (TSK) 2024. V poradí 25. ročník podujatia sa nesie pod tradičným mottom - Knižnice pre všetkých. Hlavný organizátor Slovenská asociácia knižníc (SAK) k nemu tohto roka ešte pridala motto Každý je iný, spoločne sme silní. Celoslovenské podujatie má poukázať na synergiu a zdôrazniť spoluorganizovanie spoločných projektov a podujatí s inými organizáciami.

"Otvárali sme aj novozrekonštruované priestory Parlamentnej knižnice Národnej rady Slovenskej republiky, kde sa archivujú všetky zákony, zbierky, novely, ktoré prichádzajú z národnej rady," uviedol na tlačovej konferencii Ondrej Látka, predseda SAK. Ďalej informoval, že súčasťou otvorenia nových priestorov Parlamentnej knižnice na Severných hradbách Bratislavského hradu bolo aj uvedenie knihy, kolektívnej monografie Jozef Miloslav Hurban - Európan, národovec, reformátor.



Vo výstavných priestoroch na Západnej terase Bratislavského hradu sprístupnili aj interaktívnu výstavu netradičných aktivít knižníc na Slovensku, ktorá propaguje kreatívne dielne a digitálne vzdelávanie v knižniciach. Návštevníci sa na nej zoznámia s programovaním minirobotov, 3D tlačou či bábkami. "Sú to aktivity rôznych typov knižníc od verejných cez akademické po vedecké knižnice," poznamenala hlavná garantka TSK Kamila Prextová. Potvrdila, že najviac sa do projektu zapájajú verejné knižnice. "Slovensko má viac ako 3000 knižníc, vyše 1200 je z toho verejných knižníc, majú najviac používateľov. Knižnice majú najväčšiu interaktivitu, početnosť návštev. Z kultúrnych inštitúcií sú najviac navštevované práve knižnice," podčiarkla.

Význam a aktivity slovenských knižníc približuje aj panelová výstava, ktorá bude putovať po Slovensku počas celého roka.



Súčasťou TSK je podujatie Je nás počuť, ktoré organizujú knižnice 6. marca spoločne o 15.30 h naprieč Slovenskom. "V jeden deň a v jednu hodinu sa otvoria okná knižníc a knihovníci, osobnosti, herci, spisovatelia, aktivisti, mladí ľudia čítajú do ulíc, aby sme ukázali, že knižnice sú tu pre všetkých," dodal ďalší zástupca SAK Roman Večerek z Dolného Kubína, riaditeľ Oravskej knižnice Antona Habovštiaka, ktorá ukazuje, že aj knižnica v menšom meste môže byť inovatívna - ako prvá na Slovensku zaviedla digitálny preukaz pre čitateľov.

Otvorenie TSK spája SAK tradične s odovzdávaním ceny SAKAČIK jednej z členských knižníc za aktívnu činnosť, resp. za prípravu významného podujatia alebo uskutočnenie významného činu v roku 2023. Tento rok získala ocenenie Knižnica Juraja Fándlyho v Trnave za projekt Cyklus VedoMost.