Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislavský kraj

Na poste primátora mesta Pezinok nastane po rokoch zmena

Ilustračná snímka. Foto: TASR Martin Palkovič

Do mestského zastupiteľstva bolo zvolených 25 poslancov.

Bratislava 11. novembra (TASR) – Na čele mesta Pezinok nastane po rokoch zmena. Dlhoročného primátora Olivera Solgu (nezávislý) nahradí urbanista Igor Hianik (Progresívne Slovensko, SaS, Spolu -občianska demokracia). V sobotných (10. 11.) komunálnych voľbách získal 5268 hlasov, čo predstavuje 53,98 percenta z odovzdaných platných hlasov. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov volieb zverejnených na webovej stránke mesta Pezinok.



"Dokázali ste šialený zázrak pre náš Pezinok. Obrovská vďaka patrí vám všetkým," napísal Hianik na sociálnu sieť. Vo svojom programe voličom sľubuje otvorenú komunikáciu, dynamiku a odbornosť. Uzavretie starej jamy odpadu a zabránenie vzniku novej. Taktiež bezpečné chodníky, parkovaciu politiku, obchvaty mesta, zdravý rozvoj Pezinka či mesto plné alejí. "Ako urbanista som aj s ďalšími odborníkmi pomáhal nastaviť priority a stratégie pre rôzne mestá a ich obyvateľov. Vždy som sa pozeral na mesto ako na celok, komplexne. Preto si plne uvedomujem, že s ozdravením treba hlavne začať tam, kde bývame. Na sídliskách, v obytných zónach a na miestach, kde trávime svoj voľný čas," píše na svojom webe.

V boji o primátorskú stoličku Pezinka skončil na druhom mieste Solga s 2383 hlasmi. Nasledovali Jozef Chynoranský s 1231 hlasmi a Kvetoslava Štrbová s 811 hlasmi. Koncom októbra sa svojej kandidatúry na post primátora Pezinka vzdal Richard Oravec, napriek tomu mu 65 voličov odovzdalo svoj hlas, keďže zostal uvedený na zozname kandidátov na šéfa samosprávy.

Do mestského zastupiteľstva bolo zvolených 25 poslancov. Medzi ktorými sú v rámci prvého volebného obvodu Marián Šipoš, Juraj Pátek, Kvetoslava Štrbová, Marián Pátek, Ľuboš Hidaši, Branislav Macháč, Oliver Solga. Za druhý volebný obvod boli zvolení Ľubomír Čech, Roman Mács. V treťom volebnom obvode Mária Vagingerová, Milan Čech, Adam Kovačovský, Matej Farbula, Richard Oravec, Božena Mizerová, Pavel Alexy. Vo štvrtom volebnom obvode Jozef Chynoranský, Pavol Rybár, Peter Janeček, Marek Manák, Ľubomír Uhlár, Elena Žárska a Peter Kremský. Za piaty volebný obvod boli zvolení Drahomír Šmahovský a Milan Grell.

Z celkového počtu 20.134 v Pezinku zapísaných voličov sa zúčastnilo sobotňajších komunálnych volieb 9920 voličov, čo predstavuje 49,26-percentnú účasť.