Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislavský kraj

Park na Belopotockého zachránený, nový dostane aj Dúbravka

Pohľad V Foto: STRABAG - ZIPP Development s.r.o.

Zámenu dnes schválilo 30 zo 41 prítomných bratislavských poslancov.

Bratislava 6. marca (TASR) – Investor, ktorý chcel postaviť polyfunkčný objekt na mieste parčíka na Belopotockého ulici v Bratislave, dostane náhradné pozemky v Dúbravke. Zámenu dnes schválilo 30 zo 41 prítomných bratislavských poslancov. Park v centre, za ktorý roky bojovali občania a bol predmetom súdnych sporov, je tak zachránený. Nový by mali dostať aj Dúbravčania.

"Boj o záchranu tohto parku trval neuveriteľných 18 rokov a za zachránenie parku sa postavilo v petícii vyše 7000 občanov," vraví starostka Starého Mesta Tatiana Rosová (SDKÚ-DS). Samospráva má podľa jej slov dnes už aj prísľub investora, že na vlastné náklady zasype jamu, ktorú za svoje peniaze pre projekt aj vyhĺbil. "Je tu tiež príležitosť, aby sme z mestského rozpočtu získali prostriedky na kultiváciu územia. Staré Mesto je rovnako pripravené prehodnotiť svoj vlastný rozpočet a prispieť na to, aby bola zeleň tam, kde patrí," podotkla. Zmenu v území by tak podľa jej slov mohli Bratislavčania vidieť už tento rok.

Ide o zeleň, nie o stavebný pozemok

Spoločnosť ZIPP BRATISLAVA pozemok v Starom Meste kúpila ešte v roku 2011. Po proteste občanov sa začalo hľadať iné riešenie a náhradný pozemok sa našiel v Dúbravke. Za vyše 3400 štvorcových metrov (m2) v centre mesta investor dostane asi 11.400 m2 v Dúbravke na ulici Pod záhradami a ešte takmer 2700 m2 v Starom Meste na Drotárskej ceste. Znalec ohodnotil cenu pozemku na Belopotockého ulici na vyše 385.000 eur. "Jeho dnešná trhová hodnota je výsledkom úsilia aktivistov. Tí sa snažili, aby súdy uznali, že ide o zeleň a nie o stavebný pozemok. Investor ho však nadobúdal za cenu stavebného pozemku," podotkla Rosová. Mesto preto zamieňa pozemky za odhad predpokladanej hodnoty 1,77 milióna eur. Zamieňané pozemky majú zase cenu takmer 2,59 milióna eur.

Suma sa však takmer vyrovná, lebo minimálne 5000 m2 musí investor o vyše tri roky vrátiť mestu. ZIPP BRATISLAVA by sa mal totiž v zmluve zaviazať, že okrem výstavby nového objektu v Dúbravke vytvorí aj oddychový priestor s rozsiahlymi zelenými plochami. "Na tomto získajú vlastne všetci, nikto viac, nikto menej. Mojou starosťou bude, aby sa tam stavalo v súlade s územným plánom," podotkol dnes starosta Dúbravky Ján Sandtner.

Pohľad JZ
Foto: STRABAG - ZIPP Development s.r.o.


Občania vyjadrili svoj názor transparentmi

Do revitalizácie dúbravských pozemkov by mala firma investovať aspoň 100.000 eur, pričom do sumy si nemôže započítať náklady, ktoré vynaloží na náhradnú výsadbu. Najneskôr do konca roka 2017 by potom mala park bezodplatne previesť do majetku hlavného mesta, ktoré ho zverí do správy mestskej časti. Ak investor záväzok nedodrží, mesto bude môcť od zámennej zmluvy odstúpiť alebo si uplatniť pokutu vo výške 950.300 eur.

Poslancom prišli dnes svoj názor k téme povedať aj občania. Počas celej rozpravy držali transparenty s nápismi "18 rokov boja za zeleň" či "Pomôžte nám!". Nie všetci Dúbravčania sú ale spokojní. Koncom februára Združenie za vytvorenie parku Pod záhradami odovzdalo na bratislavský magistrát petíciu s viac ako 3300 podpismi. Bratislavská samospráva podľa združenia stavia občanov mestských častí zbytočne proti sebe. Zámena je však podľa starostky Rosovej aj na ich prospech. "Inak tam príde možno iný investor, ktorý už ale možno nebude zaviazaný urobiť v lokalite park," zdôraznila. Územie je dnes totiž určené územným plánom na výstavbu.

Na prípravu územia v priestore parčíka Belopotockého už investor vynaložil peniaze. Ak by teda k zámene nedošlo, domáhal by sa vraj náhrady škody súdnou cestou.