Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislavský kraj

Petržalka chce lepšie delenie daní medzi mesto a mestské časti

Ilustačné foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Poslanci mestskej časti Petržalka predniesli návrh dodatku štatútu hlavného mesta, chcú lepšie prerozdeľovanie financií medzi mesto a mestské časti. Bratislavskí mestskí poslanci návrh už schválili, no primátor ho nepodpísal.

Bratislava 7. novembra (TASR) – Bratislavská Petržalka volá po lepšom prerozdeľovaní príjmu z dane z príjmov fyzických osôb (DPFO) medzi mesto a mestské časti. Vyplýva to z rozhodnutia petržalských poslancov, ktorí na utorkovom zasadnutí miestneho zastupiteľstva v tomto zmysle jednohlasne odsúhlasili návrh dodatku štatútu hlavného mesta. Ten pritom bratislavskí mestskí poslanci na rokovaní mestského zastupiteľstva schválili, primátor Ivo Nesrovnal však uznesenie nepodpísal. Mestskí poslanci sa tak chystajú na prelomenie jeho veta.

"Tento návrh je signálom na to, aby sme ako mestskí poslanci vedeli, či máme na zastupiteľstve vo štvrtok (9.11.) prelomiť veto primátora," skonštatoval miestny a zároveň mestský poslanec Milan Vetrák. Predmetný návrh predložený rovnako dvojjediným poslancom Jánom Hrčkom pritom pojednáva o tom, aby sa príjmy z DPFO prerozdeľovali medzi hlavné mesto a jednotlivé mestské časti spravodlivejšie a aby miestne samosprávy dostávali viac peňazí. V tomto prípade však ide zatiaľ len o oblasť školstva, pričom by si mestské časti celkovo polepšili zhruba o 6,5 milióna eur. Podľa Hrčku by však bolo potrebné podobne rozmýšľať aj v iných oblastiach.

Petržalskí poslanci sa mali pôvodne vyjadrovať k návrhu primátora týkajúci sa solidarity, ktorá je dlhodobým problémom a témou diskusií. Tá pritom funguje tak, že sa štyri najväčšie mestské časti – Petržalka, Staré Mesto, Ružinov a Nové Mesto - finančne skladajú a pomáhajú siedmim malým mestským častiam. Primátor v pondelok (6.11.) informoval, že začal proces zmeny štatútu hlavného mesta. A to v zmysle, aby solidarita prešla na plecia hlavného mesta, ktoré je údajne v dobrej finančnej kondícii a môže si to tak dovoliť, a štyri mestské časti by si peniaze, ktoré posielali na solidaritu, nechávali vo svojich rozpočtoch. Celkovo ide o 1,95 milióna eur. Tento návrh jednohlasne schválilo aj regionálne združenie bratislavských mestských častí.

Zaradenie tohto materiálu však petržalskí poslanci do rokovania zastupiteľstva neodsúhlasili. A to aj napriek tomu, že sa niektorým druhý, poslanecký návrh úplne nepozdával. "Mestskí poslanci prelomia veto primátora a primátor možno peniaze pošle, ale nie je to isté," podotkol poslanec Oliver Kríž.

Odsúhlasenie poslaneckého návrhu považuje starosta Vladimír Bajan ako vyjadrenie jednoznačného súhlasu s tým, aby sa menil spôsob financovania mestských častí z podielových daní, ktoré prichádzajú do hlavného mesta. Je podľa neho ale otázne, ako sa s tým vysporiada mestské zastupiteľstvo. "Skôr to vidím ako pozitívny imperatív pre poslancov mesta, ktorí sú za Petržalku, ako majú hlasovať," myslí si Bajan.

Zároveň však hovorí o otváraní Pandorinej skrinky. Je totiž presvedčený, že treba skôr upraviť zákon o obecnom zriadení, prekopať zákon o Bratislave a zjednoznačniť financovanie a nehandrkovať sa, kto na koho dopláca, ako otvárať nariadenie vlády týkajúce sa financovania samosprávy. "Ide o väčšiu diskusiu, ale nie sme na to celospoločensky pripravení," skonštatoval Bajan. Pripúšťa, že Hrčkov návrh by bol v porovnaní s návrhom primátora výhodnejší pre Petržalku, avšak len z číselného pohľadu a treba sa pozerať aj do budúcnosti. Taktiež poukazuje na to, že návrhy sa nevylučujú, keďže jeden pojednáva len o financovaní časti školstva a druhý sa týka všeobecných peňazí v rámci solidarity. Návrhom primátora sa však miestne zastupiteľstvo bude ešte zaoberať.