Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislavský kraj

Počet študentov stredných škôl v Bratislavskom kraji rastie

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

V aktuálnom školskom roku 2019/20 zasadlo do školských lavíc takmer 3990 prvákov, čo je o 553 viac ako v uplynulom roku.

Bratislava 2. októbra (TASR) – Počet študentov stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) rastie už druhým rokom. V aktuálnom školskom roku 2019/20 zasadlo do školských lavíc takmer 3990 prvákov, čo je o 553 viac ako v uplynulom roku.

"Je to výsledok systematickej práce kraja v oblasti školstva. Zaviedli sme nové odbory, inovovali sme obsah vzdelávania, metód a prístupov vo vyučovaní. Vytvorili sme aj spojené školy ako modely, ktoré majú v školskom systéme svoju perspektívu," zhodnotil predseda BSK Juraj Droba. Poznamenal, že pomáha aj priama propagácia stredných škôl či informačná brožúrka o všetkých krajských školách.

Nárast žiakov je podľa neho vysoký aj napriek nižšiemu počtu študentov v prvých ročníkoch osemročných gymnázií. Tých je oproti minulému roku o 106 menej. Je to v dôsledku toho, že pre gymnáziá s osemročným štúdiom boli povolené nižšie počty študentov ako v minulosti.

Školy v pôsobnosti kraja navštevuje 18.649 študentov, čo v porovnaní s minulý rokom predstavuje nárast o takmer 670. Do škôl pribudli prváci v bilingválnych odboroch gymnázií, v nových odboroch na Spojenej škole v Ivanke pri Dunaji, inovatívnych odboroch na stredných priemyselných školách elektrotechnických, ale aj v odboroch žiadaných na trhu práce na Strednej odbornej škole dopravnej v Bratislave či na stredných zdravotníckych školách.