Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislavský kraj

VIDEO: Rekonštrukcia seneckej synagógy pokračuje podľa harmonogramu

Na snímke zrekonštruovaná predná fasáda synagógy v Senci počas kontrolného dňa Bratislavského samosprávneho kraja vo štvrtok 21. februára 2019. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Na synagóge je už hotová čelná fasáda vrátane vitrážových okien, vonkajšie lešenie aj kompletná krytina s bleskozvodmi.

Bratislava 21. februára (TASR) - Rekonštrukčné práce na Národnej kultúrnej pamiatke Synagógy ortodoxných v Senci pokračujú podľa harmonogramu. Po kontrolnom dni to skonštatovali zástupcovia Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) a mesta Senec, ktorí si zároveň pozreli aj výstavbu novej budovy Info pavilónu. Obe budovy by mali byť návštevníkom k dispozícii koncom roka 2020.

"Súčasťou Synagógy ortodoxných v Senci bude aj expozícia dejín židovskej kultúry bratislavského regiónu. Rovnako tak bude Synagóga slúžiť ako multifunkčná kultúrna sála," priblížila riaditeľka Odboru kultúry a cestovného ruchu BSK Agáta Mikulová, podľa ktorej tak v Senci vznikne unikátny priestor pre koncerty, prednášky či workshopy.



Na synagóge je už hotová čelná fasáda vrátane vitrážových okien, vonkajšie lešenie aj kompletná krytina s bleskozvodmi. Bolo tiež potrebné spevniť základy synagógy a pripraviť podmienky pre stavbu Info pavilónu. Počas prác robotníci objavili pôvodnú studňu, základy bima a oltár, ktoré už zdokumentoval Krajský pamiatkový úrad.



Bratislavský samosprávny kraj začal synagógu rekonštruovať minulý rok v máji. "Celkové náklady rekonštrukcie a novostavby vrátane sadových a terénnych úprav sú 1.584.091,92 eura a hradené sú z rozpočtu BSK," uviedol riaditeľ Odboru investičných činností a verejného obstarávania BSK Pavol Líška.