Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislavský kraj

Uznesenie proti rozširovaniu územia bratislavský primátor nepodpísal

Milan Ftáčnik Foto: TASR/Štefan Puškáš

Orná pôda v Čunove sa má zmeniť na malopodlažnú zástavbu.

Bratislava 10. marca (TASR) – Uznesenie, ktorým sa malo zastaviť rozširovanie územia na výstavbu v bratislavskom Čunove, primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD) nepodpísal. Materiál v januári schválili mestskí poslanci, keď sa proti ďalším zastavaným plochám v mestskej časti postavilo vyše 3800 ľudí v petícii. Ftáčnik tvrdí, že uznesením by sa ohrozil prebiehajúci proces obstarávania zmien a doplnkov pre nový územný plán mesta.

Funkčné využitie niektorých lokalít v Čunove sa má zmeniť z ornej pôdy na malopodlažnú zástavbu v rámci tretej etapy zmien územného plánu mesta. Po schválení uznesenia poslancami v januári sa však mali lokality v Čunove z obstarávania vypustiť. "Primátor však uznesenie nepodpísal, lebo je pre mesto zjavne nevýhodné. Je nevýhodné, že dvom developerom nebude orná pôda preklasifikovaná na malopodlažnú zástavbu, že pre právnickú osobu nebude vyklčovaný les. Zjavne nevýhodné asi bolo, že som doniesla petíciu s 3810 podpismi a nie šušťavé papieriky," myslí si zástupkyňa signatárov petície Renáta Čaplová. Má pocit, že nepodpísaním uznesenia teda ani neplatí, že poslanci v januári vzali petíciu na vedomie.

V Čunove je nezastavaných 7O percent pozemkov

Primátor vysvetľuje, že ak by lokality v Čunove z procesu obstarávania zmien mesto teraz vypustilo, celý materiál by sa musel prerobiť. "Posunie sa to o mesiac a už vlastne nič v tomto volebnom období nestihneme urobiť. Máme rozpracovaný proces, ktorý máme šancu dokončiť," podotkol Ftáčnik. V tomto volebnom období je totiž mesto podľa jeho slov schopné prerokovať len veci, ktoré nebudú problematické a s kladnými stanoviskami. "Teda také, ktoré sa dajú dorokovať v tom krátkom čase, ktorý nám zostáva z hľadiska obstarávania zmien a doplnkov. Súčasťou nemôže byť materiál z Čunova, ak tam bude nesúhlas mestskej časti, pripomienky občanov, dotknutých organizácií a podobne," vysvetlil Ftáčnik. Podľa neho cieľ, ktorý petícia sleduje, sa teda dá dosiahnuť, len to nebolo možné urobiť teraz.

"K dnešnému dňu je v katastri Čunova nezastavaných asi 70 percent pozemkov, ktoré sú podľa platného územného plánu určené na výstavbu," argumentovala v júni minulého roka starostka Čunova Gabriela Ferenčáková, keď poslanci schvaľovali rozsah zmien a doplnkov v rámci nového územného plánu. Z obstarávania chcela zmeny v Čunove vypustiť, poslanci to však neodobrili. 

Kvôli výstavbe dôjde k neúmernému nárastu obyvateľstva

Na stôl sa zastupiteľstvu problém dostal opäť koncom januára, a to spolu s petíciou. Signatári v nej tvrdia, že ďalším rozšírením plôch na výstavbu by došlo k neúnosnému nárastu počtu obyvateľov. "Zo súčasných 1080 na štvornásobok jestvujúceho stavu, pričom územný plán mesta stanovil nárast obyvateľov v mestskej časti Čunovo na obdobie 30 rokov na približne 2500," uvádzajú. Starostka zase pripomína, že miestne zastupiteľstvo rozširovanie plôch na zástavbu tiež niekoľkokrát odmietlo. "Dali sme spracovať urbanistickú štúdiu celej mestskej časti a miestne zastupiteľstvo schválilo práve variant, ktorý je v súlade s petíciou," dodala. 

Signatári petície upozorňujú, že problémom v mestskej časti je kapacitne nepostačujúca infraštruktúra, absentujúca občianska vybavenosť, nevyhovujúci stav vstupnej komunikácie Petržalská ulica i nevybudovaný diaľničný navádzač. "Takýmto nárastom obyvateľov sa neúnosne zvýši doprava cez pamiatkovú zónu Rusoviec, ktorá je už dnes na hranici únosnosti," dodala Čaplová.