Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Bratislavský kraj

Ružinov má prísť o vyše 50 parkovacích miest

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Na mieste parkoviska má vyrásť bytový dom.

Bratislava 6. marca (TASR) - Obyvatelia bytov na Hraničnej ulici v bratislavskom Ružinove dnes prišli na Mestské zastupiteľstvo Bratislavy protestovať proti výstavbe osempodlažného bytového domu na Hraničnej ulici. Ten má vyrásť na mieste parkoviska, ktoré bolo v 70. rokoch zriadené pre potreby obyvateľov panelákových bytov na Hraničnej ulici. Na mieste tak ubudne 53 parkovacích miest.

Pozemky pod parkoviskom predal magistrát súkromnému investorovi v roku 2008. Na konci roka 2013 súhlasil s investičným zámerom vybudovať tu bytový dom. Podľa starostu Ružinova Dušana Pekára tak hlavné mesto nerešpektovalo stanovisko mestskej časti, ktoré v októbri požiadalo magistrát o nevydanie súhlasného stanoviska. "V decembri sme sa však z webovej stránky hlavného mesta dozvedeli, že súhlasné stanovisko je vydané," skonštatoval Pekár. Podľa riaditeľa kancelárie primátora Bratislavy Ľubomíra Andrassyho mesto len postupovalo v súlade so zákonom.

Parkovisko slúži aj ako prístupová cesta k rodinným domom

Obyvatelia bytov v panelákoch na Hraničnej ulici sami magistrát niekoľkokrát písomne upozornili na problém, ktorý na mieste nastane. Nejde tu však len o parkovanie. "Parkovisko slúži aj ako prístupová cesta k šiestim rodinným domom a ôsmim garážam na konci Hraničnej ulice, nie je vôbec jasné, či táto cesta bude zachovaná," informoval jeden z majiteľov rodinných domov Dušan Obložinský. Magistrát obyvatelia upozorňovali aj na problém spodnej vody, ktorý je v danej lokalite. "Okrem toho, keď sa v blízkosti našich domov postaví tento osemposchodový bytový dom, prakticky tam nebudeme vidieť slnko," zdôraznil svoje obavy Obložinský.

Ďalší obyvateľ Miroslav Fabricius pripomenul, že v okruhu 200 metrov od inkriminovaného miesta sa v posledných rokoch vybudovali už dva šesťposchodové bytové domy, čo zvýšilo intenzitu dopravy a nároky na parkovacie miesta. "Tie však teraz majú ešte ubudnúť," skonštatoval.

Proti zrušeniu parkoviska občania spísali aj petíciu


Podľa starostu Dušana Pekára je práve tento fakt smutným paradoxom. "Zvlášť keď práve na dnešnom mestskom zastupiteľstve budeme hovoriť o parkovacej politike a určite zaznejú názory o tom, že sa nebudujú nové parkovacie miesta," povedal.

Rozhodnutie magistrátu považuje za zvrátené. "Toto rozhodnutie nemá logiku, ak je zdokumentované, že je tu parkovisko, ktoré bolo vybudované k existujúcim domom, nemôže na jeho mieste vyrásť nový bytový dom," zdôraznil starosta Ružinova.

Mestská časť vo februári požiadala hlavné mesto, aby prehodnotilo svoj postoj. Proti zrušeniu parkovacích miest a výstavbe nového domu spustili občania Ružinova aj petíciu.

"Mesto žiadny súhlas na výstavbu bytového domu nevydalo, pretože takúto kompetenciu ani nemá," reagoval na sťažnosti Ružinova riaditeľ kancelárie primátora Bratislavy Ľubomír Andrassy. Zdôraznil, že mesto len vyjadrilo stanovisko k projektovému zámeru z hľadiska jeho súladu s regulatívami územného plánu. "Ak sú tieto regulatívy dodržané, mesto musí vydať kladné stanovisko, inak by to bolo porušenie zákona," upozornil Andrassy. Dodal, že o samotnej výstavbe môže rozhodnúť stavebný úrad a starosta Ružinova. "Ten nemusí vydať súhlas s umiestnením stavby a túto stavbu nepovoliť, ak sú na to relevantné dôvody," skonštatoval Andrassy.