Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Bratislavský kraj

Záchranári a lekári mali počas silvestrovskej noci plné ruky práce

Záchranári od silvestrovského rána dodnes (do 7.00 h) pomáhali v 27 prípadoch úrazov pyrotechnikou.

Bratislava 1. januára (TASR) - Počas prvých hodín silvestrovskej noci museli zdravotní záchranári v rámci celého územia Slovenska zasahovať v 26 prípadoch, keď došlo k zraneniu v dôsledku manipulácie s pyrotechnikou. TASR o tom informoval Jozef Minár zo Záchrannej zdravotnej služby (ZZS) SR.

"V niektorých prípadoch išlo o neodbornú manipuláciu, v iných zasa o nebezpečné použitie pyrotechniky inou osobou," spresnil Minár.

Hasičskí záchranári zaznamenali od polnoci do druhej hodiny nadránom na území Slovenska 25 výjazdov, väčšinu z nich si vyžiadala silvestrovská pyrotechnika. "V Bratislavskom kraji došlo k desiatim prípadom," informovala TASR Bernadetta Múdra z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) SR.

V Košiciach ošetrovali najmä mladých

Úrazové pracoviská Fakultnej nemocnice L.Pasteura v Košiciach počas prvých šiestich hodín nového roka 2014 ošetrili celkovo 30 nových zdravotných prípadov. "Išlo prevažne o mladých ľudí, pričom piati z nich utrpeli úrazy po manipulácii s pyrotechnikou," informovala hovorkyňa nemocnice Ladislava Šustová.

Krátko po polnoci prišli do ambulancie Kliniky úrazovej chirurgie na Rastislavovej 43 aj dvaja Košičania a jeden pacient bol privezený z Popradu. Dvom z nich museli chirurgovia amputovať celé prsty aj niektoré články prstov.

"Oddelenie urgentného príjmu na Triede SNP ošetrilo dvoch pacientov zasiahnutých pyrotechnikou. Jedného z nich museli hospitalizovať na Neurochirurgickej klinike," dodala Šustová.

Bratislavské nemocnice riešili amputovaný prst, bodnutého muža aj opitého výtržníka

Počas silvestrovskej noci potrebovalo urgentnú pomoc Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) 170 ľudí. Z osláv v centre mesta privážali záchranári najmä opitých, ktorí si ublížili sami, alebo sa zaplietli do nejakej potýčky. Jedného museli operovať po bodnutí do brucha. Je vo vážnom stave na jednotke intenzívnej starostlivosti v nemocnici na Kramároch. TASR o tom informovala hovorkyňa UNB Petra Stano Maťašovská.

"Lekári v Nemocnici Staré Mesto mali zas plné ruky práce s agresívnym opitým mladíkom. Pri jeho ošetrovaní asistovala polícia aj SBS,"
uviedla ďalej Stano Maťašovská. Pomoc po zranení pyrotechnikou počas uplynulej noci vyhľadalo v Bratislave deväť ľudí, dvaja z nich potrebovali plastiku. V jednom prípade šlo o amputáciu prsta.

Okrem toho lekári v UNB ošetrovali aj rezné rany spôsobené rozbitými fľašami, ešte pred polnocou ošetrili v Nemocnici Ružinov dvoch ľudí po výbuchu kotla. S popáleninami na 15 percentách tela hospitalizovali jedného z nich. "V nemocnici si chceli nechať aj muža, ktorý sa obaril gulášom na 20 percentách tela. S hospitalizáciou však nesúhlasil a napriek svojim zraneniam odišiel," povedala hovorkyňa. "Zaznamenali sme aj akútne psychické problémy u viac ako 15 ľudí vrátane pokusu o samovraždu," dodala.

Podľa informácií z Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby SR stál o 12.20 h na moste nad Malým Dunajom muž narodený v roku 1968, ktorý sa vyhrážal, že skočí do vody. Záchranári ho po 90-minútovom vyjednávaní previezli s depresívnou epizódou do ružinovskej nemocnice. Záchranári od silvestrovského rána dodnes (do 7.00 h) pomáhali v 27 prípadoch úrazov pyrotechnikou.

S výnimkou dvoch prípadov sa vo všetkých zranili osoby staršie ako 18 rokov. Najviac (9) výjazdov záchranárov bolo v tejto súvislosti v Banskobystrickom kraji, v Bratislavskom kraji záchranári zasahovať nemuseli. Záchranári počas silvestrovskej noci zaznamenali 133 prípadov intoxikácie alkoholom. Najviac, 26, v Prešovskom kraji, najmenej v Nitrianskom kraji (9).

Na detskej pohotovosti ratovali aj opité deti


V ambulanciách Oddelenia urgentného príjmu (OUP) Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou (DFNsP) Bratislava počas Silvestra lekári ošetrili 133 detí v pediatrických ambulanciách. Prevládali infekty dolných dýchacích ciest a ťažkosti sprevádzané vracaním. V chirurgickej ambulancii ošetrili 34 detí. Informovala o tom hovorkyňa DFNsP Bratislava Dana Kamenická.

Ďalej uviedla, že päť detí vo veku od 15 do 17 rokov ošetrili v súvislosti s intoxikáciou alkoholom. Tri z nich, jedno so zlomenou nohou, boli riešené ambulantne. Zdravotný stav ďalších dvoch alkoholom intoxikovaných detí s otvoreným poranením hlavy si vyžiadal hospitalizáciu. V súvislosti s používaním zábavnej pyrotechniky nepotrebovalo ošetrenie žiadne dieťa, informovala Kamenická.