Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Bratislavský kraj

Prírodovedné múzeum predstavilo publikáciu inšpirovanú expozíciou

Na archívnej snímke budova, v ktorej sídli Slovenské národné múzeum (SNM) - Prírodovedné múzeum na Vajenského nábreží v Bratislave. Foto: TASR Jaroslav Novák

Publikácia bola inšpirovaná vznikom novej antropologickej expozície v SNM - Prírodovednom múzeu v Bratislave.

Bratislava 19. februára (TASR) - Slovenské národné múzeum (SNM) - Prírodovedné múzeum predstavilo knižnú novinku s názvom Človek v čase a priestore. Pár slov o Homo sapiens sapiens. Hlavná autorka a zostavovateľka, kurátorka antropologických zbierok múzea Alena Šefčáková, a spoluautori v nej predstavujú zaujímavé zistenia o vzniku nášho živočíšneho druhu. Publikácia je inšpirovaná antropologickou expozíciou, ktorá ponúka pohľad na rôzne aspekty ľudskej existencie.

"Človek rozumný (Homo sapiens sapiens) je biosociálna bytosť, ktorá vznikla ako produkt dlhého biologického a sociálneho vývoja. Takto stroho znie jedna z charakteristík nášho vlastného, niekedy až príliš sebavedomého druhu," pripomína autorka knihy. "Biologický vývoj človeka alebo evolučný proces hominidov si vysvetľujeme ako sériu adaptívnych radiácií, čo znamená, že v rôznych časových obdobiach žilo súčasne aj viacero druhov človeka," vysvetľuje Šefčáková. Dodáva, že podľa paleoantropologických nálezov evolúcia Homo sapiens sapiens vyzerá skôr ako individuálna udalosť než gradujúci proces.

"V priebehu minulých piatich miliónov rokov sa často objavovali nové druhy hominidov, ktoré si navzájom konkurovali, spolunažívali, kolonizovali nové prostredia a prežívali alebo zanikali," poznamenáva autorka publikácie a kurátorka antropologických zbierok SNM. Podľa Šefčákovej zatiaľ stále nie je isté a definitívne, ako to všetko prebiehalo: "Je však evidentné a v súčasnosti nám nič iné nezostáva, len sa s tým zmieriť, že náš druh nie je vrcholom evolučného stromu, ale skôr ide o evolučný ker a my sme jednou z jeho mnohých bočných vetiev."

Publikácia bola inšpirovaná vznikom novej antropologickej expozície v SNM - Prírodovednom múzeu v Bratislave. Autori sa v nej snažia prepojiť mozaiku alebo koláž rôznych pohľadov na náš vlastný živočíšny druh. "A aspoň nesmelo poodkryť niektoré vlastnosti a zaujímavosti, ktoré človeka charakterizujú. V celkovom kontexte sa zvlášť zameriavame na nám najbližšie vzácne antropologické nálezy z územia Slovenska," uvádza na svojej webstránke múzeum.