Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Bratislavský kraj

Na Univerzite Komenského v Bratislave sa začína letný semester

Univerzita Komenského (UK) v Bratislave. Foto: TASR Dano Veselský

Univerzita v letnom semestri plánuje tiež usporadúvať sériu diskusií o duševnom zdraví na internátoch v Mlynskej doline.

Bratislava 19. februára (TASR) - Na Univerzite Komenského (UK) v Bratislave sa v pondelok začína letný semester 105. akademického roka. Aktuálne prebieha aj bezpečnostný audit. Okrem toho na univerzite zavádzajú viac aktivít na podporu duševného zdravia. TASR o tom informovala hovorkyňa UK Eva Kopecká.

"V dôsledku nedávnych udalostí aktuálne prebieha nezávislý bezpečnostný audit zameraný v prvej fáze na budovu rektorátu, Právnickej fakulty UK a Filozofickej fakulty UK na Šafárikovom námestí," uviedla hovorkyňa s tým, že následne plánujú podrobiť analýze aj ďalšie budovy vrátane internátov.

Predbežné odporúčania vyplývajúce z auditu sú podľa jej slov riešenie audiosystému určeného pre včasné varovanie či školenie zamestnancov s ohľadom na aktuálne postupy pri mimoriadnych situáciách. Ako priblížila, vytvoriť chcú aj inštruktážne video, ako sa správať v krízovej situácii a zlepšiť proces komunikácie so zložkami integrovaného záchranného systému.

Univerzita v letnom semestri plánuje tiež usporadúvať sériu diskusií o duševnom zdraví na internátoch v Mlynskej doline. Realizovať bude podľa slov jej hovorkyne aj pilotný program Buddy pre začínajúcich študentov, seminár o duševnom zdraví pre študentov Lekárskej fakulty UK či podpornú skupinu.

"Po tragických udalostiach v Prahe, ako aj po nedávnej evakuácii priestorov na Ulici odbojárov berieme tému bezpečnosti na univerzitách veľmi vážne," skonštatoval rektor UK Marek Števček. "Chceme, aby sa študenti aj naši zamestnanci cítili bezpečne a aby zároveň boli pripravení na krízové situácie. Popri snahe zlepšiť postupy bezpečnostného manažmentu však potrebujeme riešiť aj príčinu týchto udalostí a hľadať cesty, ako dostať do povedomia akademickej obce tému duševného zdravia," dodal.