Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Bratislavský kraj

V Nemocnici sv. Michala vznikne nová gastroenterologická klinika

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Viacerí lekári a zdravotnícky personál gastroenterologickej kliniky v Nemocnici sv. Cyrila a Metoda v bratislavskej Petržalke podali koncom januára výpovede.

Bratislava 21. februára (TASR) - V Univerzitnej nemocnici - Nemocnici sv. Michala (UN-NsM) v Bratislave vznikne nová gastroenterologická klinika. Generálny riaditeľ nemocnice Ladislav Kužela potvrdil, že od 1. apríla v nej budú poskytovať zdravotnú starostlivosť lekári a zdravotnícky personál, ktorí odišli z gastroenterologickej kliniky v Nemocnici sv. Cyrila a Metoda v bratislavskej Petržalke. TASR v stredu informovala, že z kliniky podali koncom januára výpovede viacerí zamestnanci.

"Do UN-NsM prichádza od 1. apríla celkovo 11 lekárov, sedem endoskopických sestier, tri ambulantné sestry, jeden sanitár a jeden nutričný terapeut," priblížil Kužela. Ozrejmil, že na Endoskopickej klinike Slovenskej zdravotníckej univerzity (SZU) a Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) zostávajú traja atestovaní gastroenterológovia. Zároveň sa podľa neho nič nezmení v chode urgentného príjmu v petržalskej nemocnici. "Všetci kolegovia budú endoskopovať pacientov nie tu, ale budú chodiť do nemocnice na Antolskej tak ako doteraz. Čiže v rámci toho, nazvem to urgentného stavu, sa nič nezmení, všetci tí istí, ktorí robili tie výkony na Antolskej, budú ich naďalej robiť na Antolskej," vysvetlil.

Nesúhlasí s tým, že by na gastroenterologickej klinike SZU a UNB v Petržalke pre odchod lekárov do UN-NsM hrozil kolaps. "Kolaps, tak ako som povedal, nie je namieste preto, čo som povedal. Jednak je zabezpečená akútna starostlivosť a tá celodenná cez troch kolegov, ktorí sú špecialisti v gastroenterológii," povedal. Deklaroval tiež, že nemocnica má záujem prijať všetkých pacientov.

Zároveň dodal, že lekári, ktorí v UNB podali výpoveď, v nej budú aj naďalej vyučovať budúcich lekárov. "My sme, teraz hovorím za univerzitu, ponechali úväzky kolegom z Univerzitnej nemocnice Bratislava, myslím tým úväzky školské, univerzitné, aby sa tam vedelo vytvoriť ďalšie univerzitné pracovisko. (...) Čiže výučba bude teraz tým pádom prebiehať na dvoch pracoviskách, predtým bolo len na jednom," ozrejmil Kužela, ktorý je zároveň dekanom Lekárskej fakulty SZU.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) deklaroval, že situáciu rieši aj s ministerkou zdravotníctva Zuzanou Dolinkovou (Hlas-SD). "Bavili sme sa o tom, že tak, ako tu bolo povedané, oba naše rezorty sú v súhre, nejde o žiadne kradnutie nejakých lekárov, práve naopak, nám záleží na tom, aby tá zdravotná starostlivosť bola pre pacientov maximálne garantovaná. Rovnako sme sa bavili o tom, že bude ešte pracovné rokovanie, rovnako aj s univerzitnou nemocnicou na túto tému, aby ozaj všetko bolo zabezpečené najmä pre pacienta tak, ako má byť," priblížil.

Dolinková potvrdila, že je v tejto súvislosti v intenzívnom kontakte s riaditeľom UNB aj ministrom vnútra. "Našim spoločným cieľom je zachovanie dostupnej zdravotnej starostlivosti v prospech pacienta. Apelovala som na vedenie UNB, aby obratom iniciovali koordinačné stretnutie s lekármi, ktorí podali výpovede a následne aj s vedením Nemocnice sv. Michala. Na kreovanie finálnej dohody je čas do 31. marca. Som preto presvedčená, že obe strany vyvinú maximálnu súčinnosť tak, aby v žiadnom prípade nebolo obmedzené poskytovanie zdravotnej starostlivosti," uviedla.

Viacerí lekári a zdravotnícky personál gastroenterologickej kliniky v Nemocnici sv. Cyrila a Metoda v bratislavskej Petržalke podali koncom januára výpovede. Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) pre TASR uviedla, že sa snaží získať nových zamestnancov, aby bola zdravotná starostlivosť na klinike zachovaná v plnom rozsahu aj po 1. apríli.