Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Bratislavský kraj

Akcie kampane Na kolesách proti rakovine budú aj v Dunajskej Lužnej

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

V sobotu 27. mája je zraz účastníkov symbolickej jazdy na kolesách rôzneho druhu pred evanjelickým kostolom v parku M.R. Štefánika.

Bratislava 23. mája (TASR) - V obci Dunajská Lužná neďaleko Bratislavy má kampaň Na kolesách proti rakovine dlhoročnú tradíciu. Aj v sobotu 27. mája sa tam uskutoční ďalší ročník kampane v spolupráci s obcou Dunajská Lužná za podpory tamojších firiem, a to v rámci tradičného Dňa rodiny, ktorý sa slávi v máji.

O 14.30 h bude zraz účastníkov symbolickej jazdy na kolesách rôzneho druhu (bicykle, kolobežky, korčule, skejtbordy, invalidné vozíky a pod.) pred evanjelickým kostolom v parku M.R. Štefánika. Po úvodných príhovoroch sa účastníci jazdy vydajú ulicami obce do cieľa na ihrisku Jama v časti Jánošíková. Tam bude program pokračovať workshopmi, vedomostnými a pohybovými aktivitami či súťažami pre jednotlivcov i celé rodiny.

"Po celý čas sa bude konať zbierka pre Nadáciu Výskum rakoviny s predajom jej propagačných vecí - tričiek, šiltoviek, príveskov i náramkov a odznakov. Podpora cieľov kampane Na kolesách proti rakovine - upozorňovať ľudí na dôležitosť prevencie, pohybu a celkove zdravého životného štýlu - je možná aj odoslaním darcovskej SMS s textom DMS KOLESA na číslo 877 cez mobilných operátorov O2, Orange a Telekom," informoval TASR manažér Nadácie Výskum rakoviny Ján Juráš. Výnos zbierky poslúži na zakúpenie zariadenia Laminárny box pre sterilnú prácu pri analýze zmien v nádorových bunkách a experimentoch zameraných na najmodernejšie spôsoby liečby s využitím poznatkov z oblasti nanomedicíny. Cena jedného zariadenia je 12.000 eur.

Verejná zbierka je zaregistrovaná na Ministerstve vnútra SR a je povolená aj obcou Dunajská Lužná.

Podujatie je súčasťou každoročnej európskej kampane Týždeň v pohybe/Move Week, ktorá zdôrazňuje výhody pravidelnej účasti v športe a pohybových aktivitách. Je najvýznamnejšou súčasťou celoročného programu NOW WE MOVE/HÝBME SA TERAZ, ktorého cieľom je zapojiť do roku 2020 do športu a pohybových aktivít viac ako 100 miliónov Európanov. Vyhlasovateľom a medzinárodným koordinátorom je Medzinárodná asociácia športu a kultúry (ISCA), ktorej členom je aj Asociácia športu pre všetkých SR na čele s predsedom Jánom Holkom.

Juráš pripomenul, že "kolesá proti rakovine sa rozkrútili v roku 2003 pod záštitou paraolympijského víťaza v cyklistickom šprinte v Sydney 2000, onkologického pacienta Radovana Kaufmana". Ten počas prvého ročníka podľahol rakovine, ale jeho meno sa stalo symbolom kampane Na kolesách proti rakovine. V Dunajskej Lužnej sa akcie roky konali pod taktovkou tamojšej obyvateľky, speváčky, onkologickej pacientky Evy Márie Uhríkovej. Ona iniciovala aj sprievodnú pieseň kampane Nájdi svoju nádej, ktorú skomponoval Ján Baláž a text napísal Kamil Peteraj.

Patrónkou 15. ročníka kampane Na kolesách proti rakovine je mnohonásobná paraolympijská víťazka, svetová rekordérka v streľbe Veronika Vadovičová.

V sobotu 27. mája sa aktivity v rámci kampane uskutočnia po druhý raz aj v obci Východná a po piaty raz v meste Nováky na Medzinárodný deň detí 1. júna.