Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Brexit

Banku Barclays bude stáť brexit až do 200 miliónov GBP

Ilustračné foto. Foto: TASR AP

Medzinárodné banky zakladajú divízie v ostatných krajinách Európskej únie (EÚ), odkedy Briti v roku 2016 hlasovali za brexit.

Londýn/Dublin 13. februára (TASR) - Banka Barclays minula 100 až 200 miliónov GBP (114,22 až 228,43 milióna eur) na presun operácií a zamestnancov z Británie v reakcii na brexit, uviedol jej britský šéf Gerry Grimstone.

Medzinárodné banky zakladajú divízie v ostatných krajinách Európskej únie (EÚ), odkedy Briti v roku 2016 hlasovali za brexit. Týmto spôsobom chcú zabezpečiť pokračovanie operácií v EÚ po brexite, keď ich britské firmy stratia právo poskytovať služby v Únii.

Barclays sťahuje svoju európsku centrálu a aktíva v objeme takmer 200 miliárd GBP do Dublinu a vlani začala s presunom 40 až 50 pracovných miest v oblasti investičného bankovníctva z Londýna do Frankfurtu nad Mohanom.

Grimstone konkretizoval náklady Barclays potom, čo šéfka európskej divízie Bank of America Anne Finucaneová na bankovej konferencii v Dubline uviedla, že jej banka minula na prípravy na brexit 400 miliónov USD (353,83 milióna eur).

"Nerád hovorím, že sme efektívnejší než Bank of America. Určite sme minuli 100, 150 alebo 200 miliónov," povedal Grimstone. Barclays podľa neho rýchlo využila výhody nového prostredia. "Pred niekoľkými rokmi sme zistili, že sa nám tam otvárajú veľké možnosti," povedal. Banka verí, že jej to poskytne konkurenčnú výhodu, ktorú predtým nemala.

Šéfka Morgan Stanley pre región EMEA Clare Woodmanová sa odmietla vyjadriť k tomu, koľko banka zaplatila za presun operácií do Paríža a Frankfurtu nad Mohanom.