Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Brexit

Brexit bez dohody bude veľkou výzvou pre írsku ekonomiku

Britské zástavy vejú pred parlamentom v Londýne. Foto: TASR/AP

Rýchlo rastúce írske hospodárstvo je zároveň považované za najzraniteľnejšie spomedzi členov Európskej únie (EÚ) pokiaľ ide o vplyv brexitu.

Dublin 11. októbra (TASR) - Brexit bez dohody bude "veľkou výzvou" pre írsku ekonomiku, ktorá tak môže na budúci rok prudko spomaliť a dosiahnuť rast len na úrovni 0,8 %. Uviedla to írska centrálna banka vo svojej najpodrobnejšej prognóze možných rizík.

Rýchlo rastúce írske hospodárstvo je zároveň považované za najzraniteľnejšie spomedzi členov Európskej únie (EÚ) pokiaľ ide o vplyv brexitu, pretože má tesné obchodné vzťahy a spoločnú pozemnú hranicu so Spojeným kráľovstvom.

Prognóza banky pre budúci rok v prípade, že Británia opustí blok 31. októbra bez dohody o prechodnom období, je podobná oficiálnej prognóze vlády. Tá počíta s rastom hrubého domáceho produktu (HDP) o 0,7 %. Tento údaj použil minister financií Paschal Donohoe ako základ pri prezentácii „rozpočtu na rok 2020 po brexite bez dohody".

Centrálna banka je však menej optimistická ako vláda, pokiaľ ide o rok 2021. Počíta totiž s oživením hospodárskeho rastu po brexite bez dohody na 1,9 % a zvýšením nezamestnanosti na 6,9 %, zatiaľ čo vláda predpovedá expanziu ekonomiky o 2,5 % v roku 2021 a mieru nezamestnanosti na úrovni 5,9 %.

„Aj keď sa odhady tohto typu nevyhnutne spájajú so značnou neistotou, brexit bez dohody bude predstavovať obrovskú výzvu a výraznú stratu produkcie a zamestnanosti v porovnaní so situáciou, keby k nemu vôbec nedošlo,“ uviedla vo svojom kvartálnom hodnotení centrálna banka.

Banka totiž zverejnila dve predpovede pre írsku ekonomiku, prvýkrát vo svojej histórii. Jej prognóza vývoja hospodárstva v situácii, keby k brexitu nedošlo, počíta s rastom HDP v budúcom roku o 4,3 % a v roku 2021 o 3,9 %.

Tento rok banka očakáva hospodársky rast na úrovni 5 % alebo tesne pod ňou aj s nepriaznivým vplyvom brexitu bez dohody na domácu spotrebu, investície, vývoz a dovoz.

Banke neprekážajú ani plány vlády, ktoré počítajú s návratom k rozpočtovému deficitu v prípade tvrdého brexitu. Riaditeľ pre ekonomiku Mark Cassidy na tlačovej konferencii uviedol, že má zmysel umožniť ekonomike absorbovať šok a zároveň podporiť ťažko zasiahnuté firmy.

Centrálna banka však upozornila, že je tiež dôležité zdôrazniť, aká veľká miera neistoty sprevádzala prácu na prognózach, keďže brexit je udalosť bez historického precedensu.

„Existuje značná neistota v súvislosti s tým, ako sa hospodárstvo prispôsobí, do akej miery a ako rýchlo ovplyvní zavedenie ciel podľa pravidiel Svetovej obchodnej organizácie (WTO) obchodné toky, aký bude rozsah narušenia logistických a dodávateľských reťazcov, ako budú reagovať finančné trhy a devízové kurzy,“ dodala banka.