Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Brexit

Brexit bez dohody by bol šokom pre ekonomiku, varoval guvernér BoE

Mark Carney, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Veľká Británia vystúpi z EÚ 29. marca bez dohody, ak sa premiérke Therese Mayovej nepodarí presvedčiť Brusel o zmene dohody uzavretej vlani v novembri.

Londýn 12. februára (TASR) - Guvernér britskej centrálnej banky (BoE) Mark Carney varoval pred neriadeným brexitom. Odchod Británie z Európskej únie (EÚ) bez prechodnej dohody by podľa neho znamenal pre ekonomiku šok.

Veľká Británia vystúpi z EÚ 29. marca bez dohody, ak sa premiérke Therese Mayovej nepodarí presvedčiť Brusel o zmene dohody uzavretej vlani v novembri a potom získať u skeptických britských zákonodarcov podporu pre túto zmenenú dohodu.

"Musíte pripustiť, že sa to môže skončiť veľmi zle. Sme 45 dní od možnosti, že sa to stane," povedal Carney v rámci diskusie po prejave na podujatí organizovanom denníkom Financial Times. "Nesmieme mať žiadne ilúzie - nepoviem tu žiadne odhady - ale brexit bez dohody, bez prechodnej dohody, bude ekonomickým šokom," varoval.

Neriadený brexit by podľa Carneyho v krátkodobom horizonte nepochybne tvrdo zasiahol britskú ekonomiku. Dodal, že oslabenie libry by tento problém nevyriešilo.

Na otázku jedného z poslancov podporujúceho brexit, či oslabenie meny nepomôže absorbovať ekonomický šok spôsobený brexitom bez dohody, Carney odpovedal: "To je súčasť nevyhnutného mechanizmu adaptácie, ale nie je to krok k prosperite, negatívne to zasiahne príjmy."

Kanaďan Carney, ktorý vždy varoval pred rizikami brexitu pre Britániu a jej ekonomiku, býva tvrdo kritizovaný niektorými britskými protieurópskymi politikmi. BoE vlani varovala, že v prípade najhoršieho scenára môže brexit poškodiť britskú ekonomiku viac než globálna finančná kríza pred desaťročím.

Carney upozornil na to, že správa o vývoji ekonomiky v poslednom kvartáli vlaňajška ukázala prudké spomalenie rastu, čo potvrdilo prognózy BoE. Oslabenie expanzie podľa neho potvrdzuje potrebu jasnosti týkajúcu sa brexitu. Dodal, že je v záujme všetkých, aby sa v najbližších týždňoch našlo nejaké riešenie, a že brexit môže viesť k novej forme spolupráce a cezhraničného obchodu, založenej na lepšej vyváženosti medzi lokálnymi a nadnárodnými orgánmi.

Tempo rastu britskej ekonomiky sa v roku 2018 spomalilo na 1,4 % z 1,8 % v roku 2017 a bolo najslabšie od roku 2012. BoE v tomto roku počíta s ďalším znížením tempa expanzie na 1,2 %. Očakáva sa, že to bude najhorší rok pre britskú ekonomiku od roku 2009, pričom experti varujú, že v prípade brexitu bez dohody môže ekonomika upadnúť do recesie.