Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Brexit

Británia bude žiadať o odklad odchodu ešte pred marcovým summitom EÚ

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Britský parlament minulý týždeň vo štvrtok hlasoval za to, aby vláda požiadala EÚ o odklad vystúpenia ostrovnej krajiny z Únie.

Londýn 18. marca (TASR) - Británia požiada o odklad tzv. brexitu pred tohtotýždňovým summitom Európskej únie a bude očakávať, že rozhodnutie v uvedenej záležitosti urobí EÚ na tomto summite. V pondelok to potvrdil britským zákonodarcom štátny tajomník ministerstva pre brexit Kwasi Kwarteng, ktorého citovala tlačová agentúra Reuters.

Summit EÚ sa bude konať 21. - 22. marca v Bruseli.

Britský parlament minulý týždeň vo štvrtok hlasoval za to, aby vláda požiadala EÚ o odklad vystúpenia ostrovnej krajiny z Únie. Odklad, teda brexit, je pôvodne naplánovaný na 29. marca.

"Budeme žiadať o odklad ešte pred marcovým zasadnutím Európskej rady a vláda očakáva, že Európska rada na tomto summite rozhodne, či dá súhlas s takouto žiadosťou Británie," vyhlásil Kwarteng v parlamente v Londýne.

"Čo najskôr po súhlase na úrovni EÚ predložíme potrebnú domácu legislatívu, v ktorej pozmeníme stanovený deň odchodu (Británie z Únie)," dodal štátny tajomník s tým, že legislatívu bude musieť schváliť dolná aj horná komora britského parlamentu.