Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Brexit

Farage pripustil možnosť volebného paktu s Johnsonom

Nigel Farage, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Farage sa podľa vlastných slov musí najskôr presvedčiť o tom, že Johnson to myslí vážne so svojím odhodlaním zrealizovať odchod Spojeného kráľovstva z EÚ 31. októbra tohto roku.

Londýn 24. júla (TASR) - Líder britskej Strany brexitu Nigel Farage pripustil v stredu možnosť dohody o volebnej spolupráci s predpokladaným novým konzervatívnym premiérom Borisom Johnsonom. Informovala o tom stanica BBC.

Farage sa však podľa vlastných slov musí najskôr presvedčiť o tom, že Johnson to myslí vážne so svojím odhodlaním zrealizovať odchod Spojeného kráľovstva z EÚ 31. októbra tohto roku.

"Je tu možnosť dosiahnutia dohody o volebnej spolupráci... potrebujeme im však dôverovať a to momentálne nie je jednoduché," vyhlásil Farage na margo Johnsonových konzervatívcov.

Boris Johnson bol zvolený za nového šéfa vládnucej Konzervatívnej strany v straníckom korešpondenčnom hlasovaní, ktorého výsledky boli vyhlásené v utorok. Považuje sa za takmer isté nahradí odchádzajúcu premiérku Theresu Mayovú aj na čele vlády.

Podľa Johnsona musí Británia odísť z EÚ 31. októbra tohto roku, či už s dohodou alebo bez dohody. Farage si však zatiaľ nie je istý, či svoj prísľub myslí skutočne vážne.

Ak by chcel Johnson uskutočniť v októbri brexit bez dohody, narazil by na odpor Dolnej snemovne britského parlamentu, ktorá by takýto krok musela schváliť. Podľa Faragea by preto nový premiér potreboval zmeniť rozloženie politických síl v snemovni prostredníctvom vypísania predčasných volieb.

V takomto prípade Farage nevylučuje možnosť dohody o volebnej spolupráci s Johnsonom, najskôr by sa však musel presvedčiť o úprimnosti jeho úmyslov. "Konzervatívnej strane neverím ani slovo," zdôraznil líder Strany brexitu, ktorá vyhrala májové eurovoľby v Británii so ziskom 32 percent hlasov. Poukázal pritom na porušovanie prísľubov týkajúcich sa brexitu zo strany Theresy Mayovej.

Prípadný volebný pakt Johnson-Farage by podľa BBC mohol zjednotiť tábor stúpencov brexitu. Samotný Johnson sa ale minulý týždeň vyjadril, že by konzervatívci nemali uzatvárať dohody s nijakou stranou.