Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Brexit

Honda zastavila výrobu v britskom závode pre nedostatok komponentov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dôvodom sú preťažené prístavy v dôsledku pandémie nového koronavírusu a tiež blížiaci sa brexit.

Londýn 9. decembra (TASR) - Japonská automobilka Honda v stredu pozastavila výrobu vo svojom britskom závode pre nedostatok komponentov. Dôvodom sú preťažené prístavy v dôsledku pandémie nového koronavírusu a tiež blížiaci sa brexit.

Spoločnosť Honda UK uviedla, že na deň pozastavuje práce vo svojom jedinom európskom závode vo Swindone západne od Londýna, a to „pre oneskorenie dodávok v súvislosti s dopravou“. „Situáciu v súčasnosti monitorujeme s cieľom čo najskôr obnoviť výrobu,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Závod vo Swindone, ktorý Honda plánuje na budúci rok zatvoriť, pričom zruší 3500 pracovných miest, využíva tzv. systém „just in time“, v rámci ktorého sú komponenty dodávané podľa potreby, a nie sú uložené v skladoch.

Najväčší britský kontajnerový prístav vo Felixstowe vo východnom Anglicku však už týždne zápasí so zdržaním v dôsledku opatrení spojených s novým koronavírusom. Niektoré nákladné lode odkláňa do kontinentálnej Európy, najmä do holandského prístavu Rotterdam.

Problémy však už hlási aj prístav Southampton na juhu Anglicka, keďže dovozcovia sa snažia vytvoriť si zásoby tovaru pred možným brexitom bez dohody o obchode medzi Britániou a Európskou úniou (EÚ).

Tim Morris, riaditeľ obchodného združenia UK Major Ports Group, uviedol, že pandémia ochorenia COVID-19 „spôsobila bezprecedentnú volatilitu globálnych dodávateľských reťazcov“.

Situácia sa ešte zhorší, ak Británia na konci roka odíde z jednotného trhu EÚ bez dohody, čo si bude vyžadovať kvóty a clá na cezhraničný obchod, prvýkrát za celé desaťročia.

Premiér Boris Johnson odletí v stredu do Bruselu na rokovania so šéfkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou.