Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Brexit

Jaguar Land Rover zatvoril svoje britské továrne na päť dní

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Najväčší výrobca áut v Británii prijal rozhodnutie o odstávke pred niekoľkými mesiacmi, aby sa pripravil na akýkoľvek výpadok dodávok vyplývajúci z brexitu.

Londýn 8. apríla (TASR) - Jaguar Land Rover (JLR) v pondelok zatvoril svoje britské továrne na päť dní pre brexit. Pripojil sa tak k iným automobilkám, ktoré posunuli letnú odstávku na údržbu na apríl, keďže Spojené kráľovstvo chcelo pôvodne vystúpiť z Európskej únie (EÚ) 29. marca.

Najväčší výrobca áut v Británii prijal rozhodnutie o odstávke pred niekoľkými mesiacmi, aby sa pripravil na akýkoľvek výpadok dodávok vyplývajúci z brexitu. Dátum odchodu však bol v marci posunutý, zatiaľ na 12. apríla. Britská premiérka Theresa Mayová chce požiadať o ďalší odklad brexitu, do 30. júna.

Automobilkám na ostrovoch hrozí, že v prípade neriadeného brexitu bez dohody môže dôjsť k oneskoreniu dodávok komponentov cez prístavy aj vývozu hotových modelov. A budú čeliť aj novej colnej byrokracii, potrebe recertifikácie modelov a až 10 % clám na hotové vozidlá.

Snaha premiérky Mayovej o predĺženie termínu brexitu tak podkopala krízové plány firiem. Odstávky sa spravidla organizujú s dostatočným časovým predstihom, aby si zamestnanci mohli naplánovať dovolenky a dodávatelia upraviť objemy zásielok.

Svoje továrne pre brexit zatvorili aj výrobcovia modelov Mini a Rolls-Royce, ktorých vlastní BMW. Podobne automobilka Vauxhall, ktorá patrí do skupiny PSA, presunula letnú odstávku na apríl.

Tieto firmy (JLR, Mini, Rolls-Royce a Vauxhall) vlani vyrobili 750.000 vozidiel. Podieľali sa tak takmer polovicou na celkovej vlaňajšej produkcie 1,52 milióna automobilov v Británii.

Honda si v apríli tiež naplánovala šesťdňovú prestávku, ale zatiaľ nespresnila, kedy k nej dôjde.

Britský automobilový sektor zaznamenal od roku 2017 prudký pokles predaja, produkcie a investícií. JLR musel už v minulom roku znížiť výrobu pretože zápasí s poklesom tržieb čiastočne aj preto, že zákazníci sa vyhýbajú naftovým vozidlám.

Automobilový priemysel v Spojenom kráľovstve, ktorý je v prevažnej miere v rukách zahraničných vlastníkov, je čoraz viac frustrovaný. Kedysi stabilné a atraktívne investičné prostredie sa stalo obeťou hlbokej politickej krízy spojenej s brexitom.