Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Brexit

Johnson spustil predvolebnú kampaň, opozíciu viní z blokovania brexitu

Britský minister zahraničných vecí Boris Johnson, archívna snímka. Foto: TASR AP

Podľa prieskumov verejnej mienky by konzervatívci mohli vo voľbách získať 35 až 40 percent hlasov, čo by stačilo na to, aby mali v parlamente väčšinu.

Londýn 6. novembra (TASR) - Britský premiér Boris Johnson v stredu oficiálne odštartoval predvolebnú kampaň svojej Konzervatívnej strany pred nadchádzajúcimi predčasnými parlamentnými voľbami, ktoré sa uskutočnia 12. decembra. Politickú opozíciu pritom obvinil z blokovania brexitu, informovali agentúry AP a DPA.

"Nechcem predčasné voľby, a nikto veľmi nechce, aby boli voľby v decembri, ale dostali sme sa do bodu, keď už nemáme na výber," povedal Johnson pred svojou rezidenciou na Downing Street 10. Poslanci v parlamente podľa jeho slov odmietajú uskutočniť brexit a nechcú uznať výsledky referenda z roku 2016, keď 52 percent Britov hlasovalo za odchod z EÚ. "Náš parlament je paralyzovaný. Už tri a pol roka je zaseknutý (v jednom bode) a poslanci stále len odmietajú realizovať brexit a uznať rozhodnutie ľudí," vyhlásil.

Johnson vyzval voličov, aby podporili úsilie Konzervatívnej strany, ktorá chce, aby Británia opustila EÚ v priebehu niekoľkých týždňov na základe dohody vyrokovanej s Bruselom.

Podľa prieskumov verejnej mienky by konzervatívci mohli vo voľbách získať 35 až 40 percent hlasov, čo by stačilo na to, aby mali v parlamente väčšinu.

V stredu sa Johnson stretol aj s kráľovnou Alžbetou II., keďže v noci na stredu došlo k oficiálnemu rozpusteniu parlamentu.

Britský parlament minulý týždeň schválil Johnsonov návrh, na základe ktorého sa 12. decembra v Británii uskutočnia predčasné voľby. Rozhodnutie bolo prijaté po tom, ako došlo k opätovnému odkladu brexitu z 31. októbra 2019 na 31. januára 2020.