Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Brexit

Juhokórejský parlament ratifikoval dohodu o obchode s Britániou

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ak Británia opustí EÚ po dohode o brexite, dohoda o voľnom obchode s Kóreou začne platiť po skončení prechodného obdobia, uviedlo ministerstvo v Soule.

Soul 28. októbra (TASR) - Juhokórejský parlament v pondelok ratifikoval dohodu o obchode so Spojeným kráľovstvom, ktorá nadobudne účinnosť automaticky po jeho vystúpení z Európskej únie (EÚ).

Dohoda o voľnom obchode (FTA) v podstate kopíruje podmienky existujúcej dohody medzi EÚ a Južnou Kóreou. Parlament v Soule ju schválil, aj keď pretrváva neistota, čo sa týka termínu brexitu.

Nová dohoda o voľnom obchode zabezpečí „stabilitu a kontinuitu“ obchodnej výmeny medzi Južnou Kóreou a Britániou uprostred „čoraz zložitejšej situácie okolo brexitu“, uviedlo vo vyhlásení ministerstvo obchodu v Soule.

„Obe krajiny dokončili domáce procesy a dohoda o voľnom obchode medzi Kóreou a Britániou nadobudne platnosť automaticky, keď Británia v budúcnosti opustí EÚ,“ spresnilo ministerstvo a dodalo, že nová FTA zachováva „rovnakú úroveň“ výhod ako zmluva s EÚ a bude platiť aj v prípade tvrdého brexitu bez dohody.

Ak Británia opustí EÚ po dohode o brexite, dohoda o voľnom obchode s Kóreou začne platiť po skončení prechodného obdobia, uviedlo ministerstvo v Soule.

Británia je druhým najväčším obchodným partnerom Južnej Kórey spomedzi členov EÚ, ale na celkovom obchode krajiny sa podieľa len menej ako 2 %.