Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Brexit

Macron aj Merkelová sa budú deň pred summitom EÚ rozprávať s Mayovou

Francúzsky prezident Emmanuel Macron (vpravo) a nemecká kancelárka Angela Merkelová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Berlín zdôraznil, že je dôležité, aby zvyšní členovia EÚ rozprávali jedným hlasom, či prijmú alebo neprijmú Mayovej žiadosť o nový odklad brexitu.

Paríž/Berlín 8. apríla (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa v utorok stretne s britskou premiérkou Theresou Mayovou, deň pred summitom EÚ, kde Mayová podľa očakávania požiada Úniu o ďalší odklad tzv. brexitu. V pondelok o tom informoval úrad francúzskeho prezidenta. Obaja lídri sa majú zísť o 18.00 h SELČ, pričom premiérka odcestuje v utorok aj na rozhovory o brexite do Berlína. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Mayovú bude v Berlíne hostiť nemecká kancelárka Angela Merkelová. Rokovanie političiek sa teda bude konať takisto deň pred rozhodujúcim summitom EÚ - Mayová dúfa, že tam presvedčí partnerov, aby schválili ňou navrhovaný ďalší odklad vystúpenia Spojeného kráľovstva z Únie do 30. júna.

"Kancelárka a britská premiérka si budú vymieňať názory na odchod Británie z EÚ, ako aj na stredajšie zasadnutie Európskej rady," uviedol Merkelovej hovorca Steffen Seibert. Poznamenal, že konečné rozhodnutie o Mayovej žiadosti urobí všetkých zvyšných 27 členov EÚ.

Avšak "v takých ťažkých a mimoriadne napätých situáciách, aké vládnu v Británii a v dvadsaťsedmičke EÚ, vždy existujú dobré dôvody, aby sa všetci najprv navzájom rozprávali, až potom stanovili posledný konečný termín," povedal Seibert.

Berlín takisto zdôraznil, že je dôležité, aby zvyšní členovia EÚ rozprávali jedným hlasom, či prijmú alebo neprijmú Mayovej žiadosť o nový odklad brexitu.

"Ráznosť a jednomyseľnosť sú na zasadnutí Európskej rady zásadné,"
zdôraznil Seibert.