Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Brexit

Merkelová chce do poslednej hodiny bojovať o riadený brexit

Nemecká kancelárka Angela Merkelová. Foto: TASR/AP

Termín brexitu je zatiaľ stanovený na 29. mája. Britský parlament 14. marca hlasoval za to, aby vláda požiadala EÚ o jeho odklad.

Berlín 19. marca (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová chce "do poslednej hodiny" bojovať za to, aby nedošlo k neriadenému odchodu Británie z EÚ. Informovala o tom agentúra AFP.

"Budem bojovať za riadený brexit do poslednej hodiny 29. marca. Nezostáva nám veľa času, ale stále máme niekoľko dní," povedala v utorok Merkelová na konferencii v Berlíne.

Situácia ohľadne brexitu sa podľa nej neustále mení a jej ďalší vývoj sa nedá predvídať. Lídri EÚ sa na tohtotýždňovom summite EÚ (21. a 22. marca) v Bruseli "pokúsia reagovať" na návrhy britskej premiérky Theresy Mayovej, uviedla kancelárka.

Termín brexitu je zatiaľ stanovený na 29. mája. Britský parlament 14. marca hlasoval za to, aby vláda požiadala EÚ o jeho odklad.

Štátny tajomník britského ministerstva pre brexit Kwasi Kwarteng v pondelok uviedol, že Londýn požiada EÚ o odklad termínu ešte pred tohtotýždňovým summitom.

Britskí zákonodarcovia už dvakrát odmietli dohodu o odchode Británie z EÚ, ktorú premiérka Mayová vyrokovala s lídrami Únie.

Hrozí preto neriadený brexit bez akejkoľvek dohody. Pedstavitelia členských krajín EÚ v utorok v Bruseli prijali sériu legislatívnych opatrení, ktoré sú súčasťou príprav na prípadný tvrdý brexit.