Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Brexit

Politológ: Nový šéf konzervatívcov nemusí byť britským premiérom

Na archívnej combosnímke vpravo Boris Johnson a vľavo Jeremy Hunt. Obaja získali 20. júna 2019 v piatom kole voľby najviac hlasov konzervatívnych poslancov. Postúpili tak do záverečnej fázy voľby, v ktorej o budúcom lídrovi konzervatívcov a britskom premiérovi rozhodne do konca júla 2019. Foto: TASR/AP

Voľba predsedu strany je dvojfázovým procesom. V prvej fáze sa odohrala séria hlasovaní, v ktorej poslanci parlamentu za konzervatívcov postupne vyraďovali kandidátov.

Londýn 19. júla (TASR) - Nový predseda Konzervatívnej strany sa po zvolení nestane automaticky premiérom Británie - na prevzatie tejto funkcie ho musí najprv vyzvať kráľovná. Pokiaľ sa tak nestane, Theresa Mayová aj naďalej zostane vo funkcii premiérky, aj keď už nebude "líderkou" vládnej strany. Pre TASR to povedal odborník na britskú politiku z Liverpoolskej univerzity David Jeffery.



Voľba predsedu strany je dvojfázovým procesom. V prvej fáze sa odohrala séria hlasovaní, v ktorej poslanci parlamentu za konzervatívcov postupne vyraďovali kandidátov.

Na konci zostali len dvaja, z ktorých si svojho favorita vyberajú prostredníctvom korešpondenčného hlasovania všetci registrovaní členovia strany. Tých je podľa posledných údajov približne 160.000.

"Na to, aby sa mohli vo voľbe zúčastniť, musia byť členmi minimálne tri mesiace," vysvetlil Jeffery.

V momentálne prebiehajúcej voľbe medzi sebou súperia minister zahraničných vecí Jeremy Hunt so svojím predchodcom vo funkcii a súčasným favoritom prieskumov Borisom Johnsonom.

Johnson je podľa profesora Jefferyho favoritom medzi členmi strany z dvoch dôvodov. "Je pre nich jediný, ktorý môže vyhrať parlamentné voľby, a je silným zástancom brexitu. Toto je v súlade s tým, čo chcú členovia Konzervatívnej strany," povedal. Podľa jeho slov tretina z nich požaduje odchod Británie z EÚ bez dohody a 84 percent odmieta druhé referendum.

Séria hlasovaní bola odštartovaná 13. júna. Vo voľbe sa zúčastnilo desať kandidátov. Ďalšie hlasovania sa uskutočnili tri dni po sebe (18.-20.6.). Posledný, piaty raz, si poslanci vyberajú z dvoch vyššie uvedených kandidátov. Hlasovanie sa ukončí v pondelok 22. júla. Meno nového predsedu Konzervatívnej strany bude oficiálne zverejnené nasledujúci deň.