Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Brexit

Rozpočtový schodok Británie dosiahol v októbri 5-ročné maximum

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rozpočtový schodok dosiahol v októbri 11,2 miliardy libier (13,07 miliardy eur), čo medziročne znamená rast o 2,3 miliardy libier, uviedol ONS.

Londýn 21. novembra (TASR) - Británia zaznamenala za október rozpočtový deficit nad 11 miliárd libier. V porovnaní s minuloročným októbrom sa tak schodok zvýšil o viac než 2 miliardy libier a zároveň dosiahol najvyššiu hodnotu za daný mesiac za posledných päť rokov. Poukázali na to vo štvrtok zverejnené údaje britského štatistického úradu ONS.

Rozpočtový schodok dosiahol v októbri 11,2 miliardy libier (13,07 miliardy eur), čo medziročne znamená rast o 2,3 miliardy libier, uviedol ONS. Pod nepriaznivý vývoj sa podpísali zvýšené výdavky vlády, zatiaľ čo príjmy z daní klesli. Len príjmy z daní firiem sa znížili o 6,2 %, čo predstavuje najvýraznejší medziročný pokles v mesiaci október za posledné štyri roky.

Analytici očakávali, že rozpočtový deficit vzrastie podstatne miernejšie a dosiahne 9,3 miliardy libier. Oznámená hodnota schodku je zároveň najvyššia za mesiac október od roku 2014.

Od začiatku súčasného fiškálneho roka, ktorý sa začal v apríli, dosiahol rozpočtový schodok Británie 46,3 miliardy libier. Aj v tomto prípade je výrazne vyšší než za rovnaké obdobie minulého roka, keď zaznamenal 42 miliárd libier.

Štatistický úrad okrem toho uviedol, že dlh Británie dosiahol ku koncu októbra 80,4 % hrubého domáceho produktu (HDP). Podľa agentúry Reuters bol britský verejný dlh pred finančnou krízou 2008/2009 pod 40 % HDP.

(1 EUR = 0,85715 GBP)