Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Brexit

Šéf severoírskej polície vyzval na udržanie pokoja počas kampane

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Miestne úrady podľa policajného šéfa Simona Byrnea nebudú tolerovať nijaké politicky motivované zastrašovanie.

Belfast 6. novembra (TASR) - Šéf severoírskej polície vyzval v utorok na zachovanie pokoja v Severnom Írsku v období pred decembrovými parlamentnými voľbami v Británii. Informovala o tom agentúra DPA.

Miestne úrady podľa policajného šéfa Simona Byrnea nebudú tolerovať nijaké politicky motivované zastrašovanie. Reagoval tak na správy o výhražných telefonátoch stúpencov tvrdej línie, ktorých terčom sa stala Ulsterská unionistická strana (UUP).

Byrne poveril vysokopostaveného predstaviteľa, aby dohliadal na priebeh predvolebnej kampane v Severnom Írsku. Zároveň apeloval na všetkých kandidátov, aby hlásili polícii akékoľvek pokusy o zastrašovanie.

Policajný šéf však ubezpečil, že v súčasnosti nič nenasvedčuje tomu, že by sa voľby mohli pokúsiť ovplyvniť polovojenské skupiny.

Politické napätie sa vyostruje najmä v severnom Belfaste, kde Demokratická unionistická strana (DUP), ktorá podporuje brexit, zvádza tesný súboj s írskou republikánskou stranou Sinn Féin vystupujúcou proti odchodu Británie s EÚ.

Britský parlament minulý týždeň schválil návrh premiéra Borisa Johnsona, na základe ktorého sa 12. decembra v Británii uskutočnia predčasné voľby. Rozhodnutie bolo prijaté potom, ako došlo k opätovnému odkladu brexitu z 31. októbra 2019 na 31. januára 2020.