Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Brexit

Španielsko znovu otvorí konzulát v anglickom Manchestri

Na archívnej snímke z 29. januára 2016 sú vlajky Európskej únie a vlajka Británie pred sídlom EÚ v Bruseli. Foto: TASR/AP

V Británii žije približne 150.000 Španielov, z nich mnohí sa tam vysťahovali práve počas krízy, ktorá sa začala v roku 2008.

Madrid 5. apríla (TASR) - Španielsko znovu otvorí konzulát v anglickom meste Manchester, ktorý zatvorilo počas finančnej krízy. Bude to už tretí konzulát v Británii, ktorý bude pomáhať Španielom vyrovnávať sa s brexitom, teda vystúpením ostrovnej krajiny z Európskej únie. V piatok o tom informovala vláda v Madride.

"Brexit sa blíži a pokladáme za potrebné posilniť našu konzulárnu prítomnosť v Británii, aby sme poskytli právnu istotu Španielom a pomohli im s akýmikoľvek postupmi, krokmi či informáciami, ktoré budú možno potrebovať," povedala hovorkyňa španielskej vlády Isabel Celaáová novinárom vrátane tlačovej agentúry AFP.

Vláda sa preto rozhodla znovu otvoriť konzulát v Manchestri, ktorý Madrid zatvoril v roku 2011 po vypuknutí finančnej krízy, a tak zostali v Británii len dva - v Londýne a Edinburghu.

V Británii žije približne 150.000 Španielov, z nich mnohí sa tam vysťahovali práve počas krízy, ktorá sa začala v roku 2008.

Celaáová nespresnila, kedy konzulát otvoria.