Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Brexit

Tajani: Britská účasť na eurovoľbách nesmie vyústiť do posmechu EP

Antonio Tajani, archívna snímka. Foto: TASR/AP

EÚ nevyzvala Britov na odchod. Z našej strany nie je žiadny tlak, je to slobodné rozhodnutie tejto krajiny, odkázal Tajani do Londýna.

Brusel 10. apríla (TASR) - Účasť Spojeného kráľovstva na májových voľbách do Európskeho parlamentu (EP) je kľúčová. Uviedla nemecká kancelárka Angela Merkelová v súvislosti s mimoriadnym summitom EÚ o brexite, ktorý sa v stredu podvečer začal v Bruseli a ktorý má dať odpoveď na otázku, či EÚ povolí ďalší odklad brexitu, respektíve na aký dlhý čas a za akých podmienok.

"Pre mňa je veľmi dôležité, aby sa Británia pripravila na účasť v eurovoľbách," povedala kancelárka. Pred novinármi zdôraznila, že týmto spôsobom by bolo zaručené fungovanie inštitúcií EÚ.

Rovnakým spôsobom zareagoval aj luxemburský premiér Xavier Bettel, ktorý tiež zopakoval dôležitosť účasti Británie na eurovoľbách. "Nemôžete byť jednou nohou dnu a jednou nohou von," opísal situáciu, ktorá by nastala ak Británia neopustí EÚ do termínu eurovolieb (23.-26. máj).

Predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani, ktorý tradične "otvára" rokovania premiérov a prezidentov EÚ, počas tlačovej konferencie zdôraznil, že akýkoľvek ďalší odklad dátumu brexitu "nesmie umožniť opätovné otvorenie dohody o brexite". S odkazom na májové eurovoľby odkázal Britom, že účasť vo voľbách do europarlamentu nemôžu vnímať ako "hru" alebo si robiť posmech z tejto európskej inštitúcie.

"V parlamente chceme mať istotu. Nebudeme akceptovať záujmové hry, ktoré by sa diali na úkor občanov. Budeme mimoriadne rozhodní, či už voči Spojenému kráľovstvu alebo Európskej rade," spresnil Tajani.

Tlačová agentúra AFP v stredu informovala, že viacerí britskí probrexitoví a protieurópsky zameraní poslanci sa v prípade ich účasti - a úspechu - v eurovoľbách chystajú "rozkladať Úniu zvnútra" a chcú brániť realizácii niektorých politík EÚ.

Tajani varoval, že treba predísť tomu, aby budúci britskí europoslanci mohli spôsobiť nejaké škody EP, čo podľa neho znamená, že britská strana musí poskytnúť záruky. Neposkytol však detaily o tom ako by takéto záruky mohli vyzerať.

"Musíme sa najprv od Britov dozvedieť, čo chcú. Chcú viac času na rozhodovanie, referendum, nové voľby či stiahnutie článku 50? EÚ nevyzvala Britov na odchod. Z našej strany nie je žiadny tlak, je to slobodné rozhodnutie tejto krajiny," odkázal Tajani do Londýna.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)