Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel

Brexit

Kurz britskej libry klesol, je najslabší od marca 2017

Investori sa totiž čoraz viac obávajú, že Spojené kráľovstvo smeruje k odchodu z Európskej únie (EÚ) bez dohody o prechodnom období.

Združenie CBI: Ani jedna strana nie je pripravená na brexit bez dohody

Nový britský premiér Boris Johnson vyhlásil, že chce novú dohodu o brexite, ale je pripravený v prípade potreby vystúpiť z EÚ aj bez dohody.

Raab: Británia štartuje prípravy na brexit bez dohody v režime turbo

Na základe írskej poistky, ktorá je súčasťou dohody o brexite, by pre Severné Írsko dočasne platili odlišné podmienky obchodovania s EÚ, aké by sa týkali zvyšku Spojeného kráľovstva.

PSA varoval pred zatvorením závodu Vauxhall po brexite bez dohody

Generálny riaditeľ Carlos Tavares pre noviny uviedol, že spoločnosť má alternatívu k závodu v Ellesmere Port, ktorý zamestnáva 1000 ľudí a vyrába modely Vauxhall Astra a Opel Astra.

Konzervatívcom od nástupu premiéra Johnsona narástli preferencie

Podľa novín prieskum inštitútu YouGov môže rozprúdiť špekulácie, že Johnson, ktorému hrozí v britskom parlamente patová situácia ohľadne brexitu, vyhlási predčasné voľby.

Tisíce waleských nacionalistov prišli na pochod za nezávislosť

Líder strany Plaid Cymru Adam Price napísal tento týždeň už skôr Johnsonovi otvorený list so slovami, že Wales bude jednou z prvých obetí brexitu bez dohody.

Tvrdý brexit ohrozuje existenciu britského automobilového priemyslu

Viacero veľkých automobiliek varovalo pred negatívnymi dôsledkami, ktoré by mal brexit bez dohody na ich operácie.

Trump ponúkol Johnsovovi vytvorenie zóny voľného obchodu

Dohody o voľnom obchode vyjednáva EÚ pre členské štáty centrálne.

Rezort zahraničia: Krátke pobyty by aj po brexite mali byť bez víz

Občanov Spojeného kráľovstva, ktorí budú cestovať na Slovensko, bude čakať dodatočné overovanie, napríklad o dĺžke a účele pobytu.

Trump telefonoval s Johnsonom, avizoval významnú obchodnú dohodu

Dohoda by podľa Trumpa mohla byť tri až štyri, päťkrát väčšia, než je súčasná.

Írsky minister Coveney: Johnson zámerne vedie Britániu k zrážke s EÚ

Vo svojom prvom prejave v britskom parlamente Johnson vo štvrtok prisľúbil, že bude presadzovať plány na znovuotvorenie dohody, vyrokovanej medzi vtedajšou britskou premiérkou Theresou Mayovou a EÚ.

Juncker Johnsonovi: O zmluve o odchode Británie z EÚ sa nebude rokovať

Podľa agentúry AP Juncker v telefonickom rozhovore s Johnsonom nazval existujúcu dohodu najlepšou a jedinou možnou dohodou.

Škótsky poslanec označil Johnsona za posledného premiéra Británie

Škótsko nehlasovalo za brexit, nehlasovali sme za brexit bez dohody a určite sme nehlasovali za tohto premiéra, povedal Blackford.

Johnson vyzval EÚ, aby prehodnotila postoj k brexitu

V súvislosti s brexitom Johnson tiež povedal, že ak sa Londýnu nepodarí uzavrieť s Bruselom novú dohodu, odíde 31. októbra z Únie bez dohody.

Premiér Johnson chce uzákoniť ochranu práv občanov EÚ

V Británii v súčasnosti žijú tri milióny občanov krajín Európskej únie, ktorí sa ocitli v neistote vo veci svojich práv v prípade, že Británia opustí EÚ bez dohody.

Obchodná komora pri tvrdom brexite spustí linku pre podnikateľov

Predseda SOPK Peter Mihók, osobne hodnotí ako pozitívny fakt, že nový britský premiér Boris Johnson považuje termín 31. 10. 2019 za záväzný.

B. Johnson vymenoval na kľúčové posty silných zástancov brexitu

Nový britský premiér urobil vo svojom prvom kabinete veľké zmeny a zaviazal sa, že do 31. októbra vyvedie Britániu z Európskej únie, či už s dohodou alebo bez nej.

Z britskej vlády odchádzajú ďalší ministri vrátane Hunta

Jeremy Hunt bol vyzývateľom Johnsona v súboji o líderstvo v strane a ďalší vývoj okolo jeho osoby bol predmetom záujmu médií.,aktualizované 

Theresa Mayová odovzdala kráľovnej svoju demisiu

Mayová odstúpila ešte v júni z postu líderky vládnucej Konzervatívnej strany, až do zvolenia nového lídra však zostávala premiérkou.,aktualizované 

Farage pripustil možnosť volebného paktu s Johnsonom

Farage sa podľa vlastných slov musí najskôr presvedčiť o tom, že Johnson to myslí vážne so svojím odhodlaním zrealizovať odchod Spojeného kráľovstva z EÚ 31. októbra tohto roku.

Vzájomný obchod medzi Nemeckom a Britániou v prvých 5 mesiacoch klesol

Dovoz z Británie do Nemecka za 5 mesiacov od januára do mája medziročne padol o 6,1 % na 15 miliárd eur, uviedla DIHK. Naopak, export do Británie z Nemecka sa znížil o 2,3 % na 35 miliárd eur.

Slovenskí študenti môžu do brexitu študovať v Spojenom kráľovstve

Ministerstvo pripomína, že študenti, ktorí začnú mobilitu programu Erasmus+ pred 31. októbrom 2019, ju budú môcť dokončiť v dohodnutom termíne.

REAKCIE SR na zvolenie Johnsona za lídra britských konzervatívcov

Británia podľa Pašku nechce stratiť ani na krátke obdobie práva a suverenitu nad svojou krajinou. Pri rokovaniach medzi Britániou a EÚ sú podľa neho potrebné férové rokovania a trpezlivosť.,aktualizované 

Kosačov: Po nástupe Johnsona zostanú vzťahy s Moskvou ako na cintoríne

Johnsonova výstrednosť sa podľa Kosačova rejavila v plnom rozsahu, keď bol ministrom zahraničia, a je nepravdepodobné, že by sa teraz vytratila.

Merkelová sa po zvolení Johnsona bude snažiť o pevné priateľstvo

Gratulujem Borisovi Johnsonovi a teším sa na dobrú spoluprácu. Naše krajiny by mali v budúcnosti pokračovať v pevnom priateľstve, uviedla nemecká kancelárka.

Novým britským premiérom bude BORIS JOHNSON

Členovia Konzervatívnej strany sa v hlasovaní poštou rozhodovali medzi dvoma kandidátmi, ktorými boli Boris Johnson a súčasný minister zahraničných vecí Jeremy Hunt.,aktualizované 

Analýza: Tvrdý brexit má vyššiu pravdepodobnosť ako predtým

Analytička K. Muchová upozornila, že naďalej platí aprílové rozhodnutie európskych lídrov, ktorým sa flexibilne predĺžil termín brexitu do 31. októbra.

Brexit už možno stiahol Britániu do recesie

Britská libra po zverejnení správy Národného inštitútu pre ekonomický a sociálny výskum klesla a predávala sa po 1,2466 USD.

Rezort zahraničia:Slováci budú mať po brexite rovnaké zdravotné služby

Občanom SR legálne bývajúcim v Spojenom kráľovstve bude do konca roka 2020 poskytovaná plná zdravotná starostlivosť vo verejnom sektore, presne tak ako doteraz, tvrdí rezort zahraničných vecí.

Coveney: Írsko je pripravené na zmeny vo vzťahu s Britániou

Kandidáti na post britského premiéra Jeremy Hunt a Boris Johnson začiatkom júla vyhlásili, že z dohody o odchode Británie z EÚ odstránia kontroverznú írsku poistku.

Johnson by ako britský premiér odvádzal skvelú prácu, vyhlásil Trump

Bývalý starosta Londýna Boris Johnson je momentálnym favoritom na funkciu predsedu Konzervatívnej strany a britského premiéra.

Výbor britského parlamentu varoval pred dôsledkami brexitu bez dohody

Výbor sa vo svojej správe opiera o údaje, ktoré mu poskytli firmy z kľúčových priemyselných odvetví, vrátane výrobcov automobilov, farmaceutík, potravín, nápojov a iných produktov, a tiež farmári.

Politológ: Nový šéf konzervatívcov nemusí byť britským premiérom

Voľba predsedu strany je dvojfázovým procesom. V prvej fáze sa odohrala séria hlasovaní, v ktorej poslanci parlamentu za konzervatívcov postupne vyraďovali kandidátov.

B. Johnson je favoritom v súboji o post predsedu konzervatívcov

Johnsona podľa prieskumu podporuje viac ako 70 percent straníckych voličov.,aktualizované 

Von der Leyenová: Nechceme tvrdý brexit

Dodala, že najdôležitejšie je vyhnúť sa v týchto diskusiách prudkým emóciám.

Britský parlament sťažil budúcemu premiérovi odchod z EÚ bez dohody

Členovia Konzervatívnej strany môžu v hlasovaní poštou do pondelka 22. júla rozhodnúť, kto bude ich novým lídrom a zároveň aj britských premiérom.

Británii hrozí rok trvajúca recesia po brexite bez dohody

Brexit bez dohody by ešte viac poškodil dôveru a investície a viedol k bariéram v obchode s Európskou úniou.

B. Johnson: EÚ ponesie istú zodpovednosť za brexit bez dohody

Bývalý starosta Londýna a minister zahraničných vecí Johnson svoju kampaň založil na sľube uskutočniť brexit 31. októbra podľa plánu - s dohodou alebo bez dohody s Bruselom.

Mayová: Najviac ľutujem, že sa mi nepodarilo uskutočniť brexit

Mayová obhajovala svoj pokus o realizáciu brexitu, i keď pripustila, že jej rétorika nevyznievala vždy v duchu kompromisu.

Členovia hornej komory skritizovali Corbyna za antisemitizmus

V tomto roku už v súvislosti s antisemitizmom a Corbynovým postojom k brexitu opustilo stranu osem zákonodarcov.