Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Budúcnosť slovenského školstva

Ľ. PETRÁK: Do Fondu na podporu vzdelávania pôjde 2,5 milióna eur

Na archívnej snímke člen Smer-SD Ľubomír Petrák. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Minister Plavčan ocenil Petrákov návrh.

Bratislava 28. novembra (TASR) - Do Fondu na podporu vzdelávania pôjde v budúcom roku 2,5 milióna eur a minimálne toľko aj počas ďalších rokov. Dohodli sa na tom poslanci s ministrom školstva Petrom Plavčanom (nom. SNS). Oznámil to dnes v pléne predseda školského parlamentného výboru Ľubomír Petrák (Smer-SD) v rozprave k návrhu zákona o Fonde na podporu vzdelávania.

"Je to uzavretá dohoda a bude realizovaná. V roku 2017 bude realizovaná prostredníctvom rozpočtového opatrenia, v ďalších rokoch to bude zahrnuté už do štátneho rozpočtu," doplnil Petrák. Zároveň predložil pozmeňujúci návrh, ktorým umožní odpúšťať absolventom vysokých škôl, ktorí si nájdu prácu na Slovensku, časť nesplatenej pôžičky. Podľa Petrákovho návrhu ak bude absolvent vysokej školy počas piatich rokov od skončenia štúdia pracovať na Slovensku, "zníži sa mu nesplatená časť istiny o jedno percento za každý rok vykonávania zárobkovej činnosti".

"Podstatou je, že študent, ktorý po skončení vysokej školy bude pracovať na Slovensku, za každý rok bude mať odpočítané jedno percento istiny. Môžeme sa baviť o tom, či jedno percento je dosť, alebo má byť viac. Ale berme to ako pilotný projekt, ktorý ak sa osvedčí, môžeme ho rozširovať," povedal v pléne Petrák.

Návrhom chce motivovať študentov zostať pracovať na Slovensku, neodchádzať do zahraničia napríklad umývať riad či predávať hamburgery, a tiež vyberať si študijné odbory, ktoré majú na trhu uplatnenie.

Svoj pozmeňujúci návrh má aj poslankyňa za OĽaNO-NOVA Veronika Remišová. Chce ním zabrániť zvýšeniu úrokovej sadzby pôžičiek o tri percentuálne body, ktoré prináša podľa nej vládny návrh zákona. Remišová zároveň navrhuje ponechať úrokovú sadzbu "len na výške zodpovedajúcej základnej úrokovej sadzbe Európskej centrálnej banky pri limite 4 %".

Minister Plavčan ocenil Petrákov návrh. Je podľa neho kompromisom medzi vládnym návrhom a Remišovej iniciatívou. Pripomína, že návrh zákona reaguje na to, že pri pravidelných odpusteniach pre učiteľov zo základu, ktorý majú splatiť, fond vytvára straty. Plavčan zároveň poukázal, že sa podarilo zvýšiť rozpočet školstvu oproti predchádzajúcemu roku "a tiež bude vyčlenených 2,5 milióna eur tri roky po sebe na to, aby bolo zabezpečené riadne fungovanie fondu".