Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Budúcnosť slovenského školstva

Plavčan: EÚ aj jej štáty majú nástroje pre antiradikalizačnú kampaň

Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu Peter Plavčan. Foto: TASR - Jakub Kotian

V nadväznosti na septembrový neformálny summit v Bratislave sa dnes ministri zaoberali novým celoeurópskym prístupom k práci s mládežou a hľadaním mladých talentovaných ľudí.

Brusel 21. novembra (TASR) – Európska únia a jej členské štáty vrátane Slovenska majú vytvorené mechanizmy na prevenciu radikalizácie vedúcej k násiliu a nenávisti. Po skončení dnešného zasadnutia ministrov členských krajín EÚ pre vzdelávanie a mládež v Bruseli to uviedol minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Peter Plavčan.

V nadväznosti na septembrový neformálny summit v Bratislave sa dnes ministri zaoberali novým celoeurópskym prístupom k práci s mládežou a hľadaním mladých talentovaných ľudí. Podporili tiež vytváranie väčšieho množstva príležitostí pre získavanie potrebných zručnosti pre nízko kvalifikovaných ľudí a zhodli sa na potrebe viesť deti a mládež k prevencii pred radikalizáciou v reálnom i vo virtuálnom prostredí.

Slovenský minister školstva na spoločnej tlačovej konferencii s eurokomisárom pre vzdelávanie, kultúru a šport Tiborom Navracsicsom zdôraznil potrebu budovania mostov medzi súčasnými tvorcami politík v EÚ a mladou generáciou. Ministri podľa Plavčana pripravili súbor odporúčaní z oblasti politiky pre mládež, o ktorých budú rokovať premiéri na decembrovom summite EÚ.

S odkazom na ministerské diskusie zamerané na podporu a rozvoj talentovaných mladých Európanov, Plavčan upozornil, že ide o hlavné motto slovenského predsedníctva v oblasti vzdelávania, mládeže, športu a výskumu.

"Je potrebné zohľadniť životný štýl mladých, ich záujmy, ašpirácie a motivácie," skonštatoval Plavčan. Ocenil, že ministri sa na podnet slovenského predsedníctva dohodli na uznesení o novom programe v oblasti zručností pre inkluzívnu a konkurencieschopnú Európu, ktorá podporuje získavanie zručnosti pre dospelých nízko kvalifikovaných ľudí.

Plavčan aj Navracsics zdôraznili, že treba konať v duchu Parížskej deklarácie z roku 2015 a predchádzať radikalizácii mládeže vedúcej k násilnému extrémizmu. Rada na podnet slovenského predsedníctva prijala závery k tejto politike, ktoré zdôrazňujú podporu občianstva a spoločných hodnôt slobody, tolerancie a nediskriminácie prostredníctvom vzdelávania.

Na otázku TASR ako odsledovať účinnosť antiradikalizačného procesu, Plavčan uviedol, že treba ísť cestou vzdelávania na školách a vysvetľovať nebezpečenstvá konania niektorých jednotlivcov a procesov.

"Máme dostatok nástrojov, ako zisťovať názory mladých ľudí", priznal minister. Okrem škôl sú tu aj prieskumy typu Eurobarometer, ktoré umožňujú tvorcom politík prehodnocovať stratégiu na národnej aj európskej úrovni. Pripomenul, že Slovensko pripravuje národný program, kde sú aj opatrenia pre antiradikalizačnú výchovu detí na školách. V tomto procese však podľa jeho slov nesmú zostať učitelia a školy osamotené, ale je nevyhnutná aj podpora politikov, širokej verejnosti, rodičov a médií.