Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Budúcnosť slovenského školstva

PLAVČAN: Univerzity a SAV majú pripraviť návrh štátnej vednej politiky

Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Peter Plavčan. Foto: FOTO TASR - Andrej Galica

Minister školstva by bol rád, keby aj zdola vyšla iniciatíva a aby sa pripravili tézy takéhoto dokumentu aj z ich pohľadu.

Bratislava 22. januára (TASR) – Špičkové slovenské univerzity a Slovenská akadémia vied (SAV) by mohli viac prehovoriť do smerovania a rozvoja vedy na Slovensku. Minister školstva Peter Plavčan (nominant SNS) ich požiadal, aby pripravili svoj pohľad na štátnu vednú politiku.

"Považujem to za veľmi dôležité. Napriek tomu, že štátna vedná politika sa pripravuje napríklad za účasti expertov, prerokúva sa v rade pre vedu a inovácie, ale tak isto by som bol rád, keby aj zdola vyšla iniciatíva. Aby tak isto pripravili tézy takéhoto dokumentu z ich pohľadu," uviedol počas štvrtkovej (19.1.) tlačovej konferencie Plavčan. V zahraničí je podľa jeho slov takýto postup bežný.

Slovenská akadémia vied, ale aj špičkové univerzity už podľa predsedu SAV Pavla Šajgalíka iniciatívne pripravili tézy takéhoto dokumentu. „Po ich odsúhlasení v pracovnej skupine chceme pracovnú skupinu rozšíriť o reprezentantov hospodárskej sféry, aby sme tézy dopracovali do podoby štátnej vednej a inovačnej politiky. Takýto dokument v SR chýba a sme radi, že pán minister našu iniciatívu privítal,“ uviedol pre TASR Šajgalík.