Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Budúcnosť slovenského školstva

STU vstúpila do európskeho technologického inštitútu

Robert Redhammer, archívne foto. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Podľa rektora STU Roberta Redhammera ide o uznanie kvality vzdelávania a výskumu univerzity prestížnou vedecko-inovačnou komunitou v oblasti materiálového výskumu.

Bratislava 5. februára (TASR) - Slovenská technická univerzita v Bratislave (STU) sa stala sa členom Európskeho inštitútu pre inovácie a technológie v oblasti surovín a materiálov EIT Raw Materials. Podľa rektora STU Roberta Redhammera ide o uznanie kvality vzdelávania a výskumu univerzity prestížnou vedecko-inovačnou komunitou v oblasti materiálového výskumu.

"Študenti a učitelia získavajú ďalšie možnosti zapájať sa do svetového výskumu v spolupráci s najdôležitejšími firmami a výskumnými inštitúciami v Európe. Získavajú prístup do ďalších medzinárodných projektov, i ďalšie možnosti absolvovať štúdium alebo jeho časť na prestížnych pracoviskách v zahraničí. Je to prijatie do európskeho elitného klubu technických univerzít,“ povedal Redhammer.

Európsky inštitút pre inovácie a technológie (EIT) založila Európska komisia v roku 2008. Postupne vytvoril niekoľko centier pre vzdelávanie a inovácie zameraných na klímu, zdravotníctvo, informačné technológie a v roku 2014 aj na oblasť surovín a materiálov. Dôraz kladie na spojenie výskumu, vzdelávania a praxe – členmi sú vedecké inštitúcie, univerzity aj podniky. Členom ponúka možnosť zapojiť sa do výskumu na základe výziev, ale aj stáže či kratšie študijné aj doktorandské pobyty.

EIT Raw Materials sa zameriava na suroviny a materiály v celom procese – od prieskumu a ťažby, cez spracovanie, recyklovanie, až po nahrádzanie nerastných surovín novými materiálmi získanými na základe výskumu v oblasti chémie.