Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Československé výročia 2018

Danko i Vondráček vyzdvihli silu V4 pred schôdzkou šéfov parlamentov

Na snímke predseda NR SR Andrej Danko. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Podľa Danka chce byť V4 v rámci EÚ akousi hybnou silou, otvárať nové témy a zároveň dosiahnuť, aby sa jej západné európske štáty nebáli.

Praha 14. novembra (TASR) - Predseda Národnej rady SR Andrej Danko a predseda Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Radek Vondráček vyzdvihli silu Vyšehradskej štvorky (V4) i význam nadchádzajúcej schôdzky šéfov parlamentov V4, Nemecka a Francúzka, ktorá bude vo štvrtok prebiehať v Bratislave. Dvojica politikov sa tak vyjadrila na spoločnej konferencii, ktorá sa v stredu konala po mimoriadnom zasadnutí českého parlamentu venovanému 100. výročiu 1. zasadnutia česko-slovenského Revolučného národného zhromaždenia.

Podľa Danka chce byť V4 v rámci EÚ akousi hybnou silou, otvárať nové témy a zároveň dosiahnuť, aby sa jej západné európske štáty "nebáli". "V4 vie otvárať otázky ako kvalita potravín, rovnaký prístup k nadnárodným spoločnostiam," skonštatoval.

Podľa Vondráčka je štvrtkové stretnutie v Bratislave vyslaním jasného odkazu, že "Vyšehrad drží pohromade". Členské krajiny formátu V4 majú síce podľa jeho slov rozdielne názory na viaceré otázky, celkovo však držia spolu a predstavujú i ekonomickú silu.

"A sme skutočne dôležitým hráčom v rámci EÚ, ak k tomu budeme pristupovať týmto spôsobom... Ten summit je signál, že ďalší veľkí hráči ako Nemecko a Francúzsko to rešpektujú a sú ochotní s nami spolupracovať, komunikovať a hľadať spoločné témy," skonštatoval predseda českej Poslaneckej snemovne.

Podľa Danka sa nám už úspešne medzičasom podarilo odkomunikovať niektoré témy Rakúsku. "Vďaka Radkovi (Vondráčkovi) sa obnovil slavkovský formát. A mali sme stretnutie pán Sobotka, Vondráček a ja a napríklad sme iniciovali, aby sa Rakúsko zaoberalo otázkou digitálnych hraníc, otázkou digitálneho priestoru," uviedol predseda NR SR. Dodal, že strategickým slovom, od ktorého sa úvahy v rámci V4 odvíjajú, je "bezpečnosť". Na pôde Únie preto podľa neho treba diskutovať o digitálnej bezpečnosti či aj o zavedení európskej armády.

(osobitná spravodajkyňa Lucia Schmidtová)