Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Československé výročia 2018

M. Zeman si myslí, že k výročiu invázie mali hovoriť ňou postihnutí

Na archívnej snímke prezident Českej republiky Miloš Zeman (vľavo) a prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska (vpravo). Foto: TASR/Henrich Mišovič

V rozhovore pre internetový server Parlamentnilisty.cz formuloval, že pokiaľ ide o neho, zastáva názor, že k výročiu sovietskej okupácie mali hovoriť tí, ktorí boli okupáciou postihnutí.

Praha 24. augusta (TASR) - Český prezident Miloš Zeman sa po troch dňoch vyjadril k dôvodom, ktoré ho viedli k rozhodnutiu nevystúpiť pri príležitosti 50. výročia invázie vojsk piatich krajín bývalej Varšavskej zmluvy do Československa.

V rozhovore pre internetový server Parlamentnilisty.cz formuloval, že pokiaľ ide o neho, zastáva názor, že k "výročiu sovietskej okupácie mali hovoriť tí, ktorí boli okupáciou postihnutí".

"Ak napríklad hovorili tzv. normalizační komunisti, teda ľudia, ktorí až do roku 1989 boli členmi KSČ, je potrebné vedieť, že títo členovia museli schvaľovať sovietsku okupáciu. Je teda trochu bizarné, ak teraz hovoria proti nej. To je tiež dôvod, prečo som sa k nim nepridal," formuloval Zeman.

Na otázku, čo hovorí na narušenie pietneho aktu pred Českým rozhlasom, kde demonštranti pískali počas prejavov premiéra Andreja Babiša a predsedu Poslaneckej snemovne Radka Vondráčka, český prezident konštatoval, že "vrieskajúce stádo považuje za natoľko úbohé, že snáď nemá ani cenu ho komentovať". Súčasne poznamenal, že predseda českej Poslaneckej snemovne podľa jeho informácií nebol členom niekdajšej štátostrany a prítomní na neho pískali len preto, že je členom hnutia ANO, čo je, ako konštatoval, "dosť úbohý dôvod".

Na margo faktu, že aj verejnoprávna Česká televízia odvysielala vystúpenie prezidenta SR Andreja Kisku a že niektorí politici predovšetkým z TOP 09 nazvali v tejto súvislosti najvyššieho slovenského predstaviteľa za "nášho tieňového prezidenta", reagoval Miloš Zeman slovami: "Andrej Kiska dobrovoľne končí v čele slovenskej politiky na budúci rok a nie je teda možné, aby bol naším tieňovým prezidentom. Som ale ochotný pripustiť, že môže byť tieňovým prezidentom TOP 09."