Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Československé výročia 2018

Miroslav Lajčák pokrstil publikáciu Svedectvá a príbehy

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák Foto: TASR - Jakub Kotian

Publikácia je súborom spomienok a svedectiev 58 predstaviteľov a spolutvorcov formujúcej sa samostatnej zahraničnej služby SR.

Bratislava 2. februára (TASR) - V historicky zložitom období, v ktorom sa pred 25 rokmi delila Česká a Slovenská Federatívna Republika a začal sa písať príbeh samostatného Slovenska, mala naša diplomacia "miesto v prvom rade". Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák to uviedol v piatok v Bratislave počas krstu knihy Svedectvá a príbehy – diplomacia v období vzniku SR.

"Uvedomovali sme si, že sa začína nová etapa našich dejín, ale aj našich vlastných životov. Boli sme plní entuziazmu, no zároveň neistoty, lebo sme kontúry našej budúcej cesty ešte len začali presne definovať,"
poznamenal Lajčák. Pripomenul, že niektorí ľudia v noci 1. januára 1993 pred ambasádami vyvesovali slovenské vlajky. "Od onej januárovej noci uplynulo vyše 25 rokov, čo je veľmi veľa v živote človeka, no veľmi málo v živote štátu. O to viac som hrdý, aký obrovský kus cesty naša krajina za tento čas prešla – plne zaradená v geopolitickom priestore, do ktorého sme na štarte tak veľmi chceli patriť. Preto je dôležité rozprávať nielen jej profesionálny, ale aj ľudský príbeh," povedal v príhovor Lajčák, ktorý publikáciu slávnostne pokrstil spolu s ďalšími tromi osobnosťami, ktoré stáli na čele rezortu diplomacie SR v období rokov 1990-1994, a to Milanom Kňažkom, Pavlom Demešom a Eduardom Kukanom.

Publikácia je súborom spomienok a svedectiev 58 predstaviteľov a spolutvorcov formujúcej sa samostatnej zahraničnej služby SR, ktorí v období rokov 1990–1994 pôsobili na Ministerstve medzinárodných vzťahov, neskôr Ministerstve zahraničných vecí SR a na diplomatických misiách v zahraničí. Zrodila sa z myšlienky zachytiť pri príležitosti 25. výročia vzniku SR konkrétne udalosti, výnimočné okolnosti a neopakovateľnú atmosféru začiatkov a postupného etablovania slovenskej inštitúcie medzinárodných vzťahov ako štandardnej diplomacie doma i v zahraničí.