Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Československé výročia 2018

P. Gajdoš si na vojenskom cintoríne Kopčany uctil vojnových veteránov

Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

Na Slovensku je v súčasnosti evidovaných celkovo 7686 vojnových veteránov, z toho 7559 sú novodobí veteráni a 127 veteráni druhej svetovej vojny.

Bratislava 11. novembra (TASR) - Minister obrany Peter Gajdoš (SNS) si v nedeľu na vojenskom cintoríne v Petržalke – Kopčanoch uctil všetkých vojnových veteránov. Po pietnej spomienke im zároveň vzdal hold aj svojou účasťou na piatom ročníku "behu na počesť vojnových veteránov". Podujatie sa konalo symbolicky v deň 100. výročia ukončenia prvej svetovej vojny.

"Som veľmi rád, že sme sa tu opäť stretli, aby sme svojou účasťou potvrdili, že skutočne nezabúdame, a aby sme spoločne vzdali hold tým, ktorí položili svoje životy v boji za mier a slobodu. Naše poďakovanie v tento deň však rozhodne patrí každému jednému vojnovému veteránovi, ktorý kedy okúsil vojnové besnenie bez istoty návratu k svojim blízkym," uviedol Gajdoš.

Predseda Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť Anton Hrnko (SNS) pripomenul historické súvislosti z pôsobenia slovenských vojakov v prvej svetovej vojne. "Dnes sú opäť vo svete sily, ktoré si myslia, že vojna môže riešiť veci medzi národmi. Treba však jednoznačne povedať, že akýkoľvek zlý mier je lepší, ako tá 'najlepšia' vojna. Pretože v mieri môže byť utrpenie, alebo všeličo iné, ale vo vojne zomierajú ľudia. Nedovoľme, aby sa toto zopakovalo," zdôraznil.

Minister obrany zároveň pri príležitosti Medzinárodného dňa vojnových veteránov a 100. výročia ukončenia 1. svetovej vojny ocenil zásluhy viacerých vojnových veteránov a udelil im Pamätnú medailu k 25. výročiu vzniku Ozbrojených síl Slovenskej republiky.

Súčasťou spomienkového podujatia bol aj beh na počesť vojnových veteránov, ktorý sa začal symbolicky o jedenástej hodine a jedenástej minúte. Spolu s profesionálnymi vojakmi, študentmi Akadémie ozbrojených síl gen. M. R. Štefánika a reprezentantmi z Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica na čele s Matejom Tóthom odbehli účastníci viac ako 5 km dlhú trať.

Minister obrany si vojnových veteránov uctí takisto pietnou spomienkou počas nedele na vojenskom cintoríne v trenčianskej mestskej časti Kubrá - Zábranie.

Na Slovensku je v súčasnosti evidovaných celkovo 7686 vojnových veteránov, z toho 7559 sú novodobí veteráni a 127 veteráni druhej svetovej vojny. Rezort obrany v rámci skvalitnenia starostlivosti o nich novelizoval zákon o vojnových veteránoch. Ten zároveň umožní aj vybudovanie penziónu, ktorý veteránom poskytne dlhodobé, cenovo prijateľné ubytovanie, ako aj služby spojené so zdravotnou starostlivosťou.

Profesionálni vojaci počas nedele rozdávali vo viacerých mestách na Slovensku červené maky s letáčikmi, aby sa verejnosť dozvedela viac o Medzinárodnom dni vojnových veteránov a jeho tradícii.