Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Československé výročia 2018

Zvolenský: Výročie vpádu vojsk do ČSSR pripomína pošliapanie slobody

Na archívnej snímke bratislavský arcibiskup - metropolita Stanislav Zvolenský. Foto: TASR/Martin Baumann

Nastavovanie krivých zrkadiel, prekrúcanie dejín a bagatelizovanie zločinov podľa jeho slov poškodzuje slobodu aj správny úsudok.

Bratislava 21. augusta (TASR) – Výročie vpádu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa pripomína pošliapanie slobody a nádeje. Pri príležitosti 50. výročia tejto udalosti to uviedol predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Stanislav Zvolenský.

"Spomienka na komunistickú propagandu, ktorá okupáciu vyhlásila za pomoc a útlak za normalizáciu, je varovaním, aby sme sa ani v našej súčasnosti nenechali oklamať," uviedol Zvolenský. Nastavovanie krivých zrkadiel, prekrúcanie dejín a bagatelizovanie zločinov podľa jeho slov poškodzuje slobodu aj správny úsudok.

"Odvaha tých, ktorí sa v auguste 1968 vzopreli, nech nám pripomenie hodnotu našej nezávislosti. Ich utrpenie nech nám nedovolí nechať sa manipulovať cudzími záujmami z ktorejkoľvek strany," povedal predseda KBS. Ako ďalej doplnil, v súčasnosti má spoločnosť možnosť kráčať vlastnou cestou. "Cirkev, ktorá je jej súčasťou, je vďačná za obnovu náboženskej slobody. Svojím úsilím chce prispievať k tomu, aby si ľudia zachovali vonkajšiu i vnútornú slobodu a aby za nijakých okolností nestratili nádej," dodal Zvolenský.