Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Československé výročia 2018

Storočnicu 1. ČSR pripomenie aj suvenírová eurobankovka

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Hlavným motívom suvenírovej eurobankovky je plastika leva, symbol československej štátnosti, ktorá je súčasťou Pamätníka Milana Rastislava Štefánika v Bratislave.

Bratislava 27. októbra (TASR) - Na Slovensku si pripomenieme 100. výročie vzniku Československa aj suvenírovou eurobankovkou. Veľkosťou pripomína 20 a farbou 500-eurovú bankovku. "Keďže nejde o oficiálne platidlo, má na sebe veľkú nulu, ktorá ho odlišuje od pravých eurobankoviek," pripomenul Vladislav Klajban, odborník na numizmatiku a notafíliu, čiže odbor zaoberajúci sa zbieraním a štúdiom bankoviek.

Hlavným motívom suvenírovej eurobankovky je plastika leva, symbol československej štátnosti, ktorá je súčasťou Pamätníka Milana Rastislava Štefánika v Bratislave. "Za plastikou leva držiaceho štít s československým štátnym znakom veje československá vlajka," dodáva Klajban. Suvenírová bankovka vyjde až po oslavách storočnice 1. ČSR, záujemcovia si na ňu budú musieť počkať minimálne do decembra tohto roka. "Zdržanie spôsobila v súčasnosti realizovaná tlač nových 100 a 200 eurobankoviek," vysvetlil.

Koncept suvenírovej eurobankovky sa zrodil v roku 2015 vo Francúzsku. Bankovky sú vyrobené zo 100-percentne bavlneného papiera, ktorý sa používa na výrobu pravých eurobankoviek. Od tých sa odlišujú jedine tým, že nie sú určené na platenie. Inak sú po všetkých stránkach identické ako pravé eurobankovky, vrátane množstva ochranných prvkov, ako sú vodoznak, hologram, UV ochranné prvky, dotyková zóna pre nevidiacich a mnoho iných. "Každá 0 euro suvenírová bankovka je jedinečná vďaka individuálnemu číslovaniu, ako je to pri bankovkách, ktorými platíme," dodal odborník.