Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Československé výročia 2018

Storočnicu Československa dokumentuje výstava poštových známok

Výstava 100 rokov československej poštovej známky v Slovenskom technickom múzeu v Košiciach 25. októbra 2018. Foto: TASR – František Iván

Z poštových známok ako malých dokumentov doby sa dajú vyčítať významné a často i prevratné udalosti v dejinách oboch národov.

Košice 25. októbra (TASR) – Československo od jeho vzniku v roku 1918, ako aj súčasnú Slovenskú a Českú republiku približuje prostredníctvom poštových známok výstava, ktorú vo štvrtok otvorili v košickom Slovenskom technickom múzeu (STM). Ambíciou je na pozadí historického vývoja poštovej známky dokumentovať historické, politické, kultúrne a spoločenské súvislosti dejín spoločného štátu Čechov a Slovákov.

Z poštových známok ako malých dokumentov doby sa dajú "vyčítať" významné a často i prevratné udalosti v dejinách oboch národov. Tieto jedinečné diela podľa organizátorov majú na malej ploche vpísaný motív kultúrnej, hospodárskej či technickej úrovne krajiny. Tematické celky na výstave dokumentujú historický vývoj od rokov 1914 – 1918 pred vznikom republiky, československú známkovú tvorbu od roku 1918 do roku 1992, vojnové obdobie Slovenskej republiky a protektorátu Čechy a Morava, ako aj výber známok Slovenskej a Českej republiky po roku 1993. Pozornosť je venovaná významným osobnostiam, prezidentom, vede, technike, športu, doprave či letectvu, ktoré si československá pošta v priebehu rokov pripomenula vydaním známok.

Na scenári výstavy pracovala Jana Žakarovská Ďuricová zo STM, ktorá považuje poštové známky za malé, ale vzácne grafické umelecké diela. "Špičkovú kvalitu československých známok dokazujú mnohé popredné umiestnenia v súťažiach, kde patria k najlepším na svete. Je zaujímavé, že zberateľskú hodnotu poštových známok zvyšujú aj tlačové chyby, vďaka ktorým sa známky stávajú raritami, a vlastne táto 'chybotlač' mnohonásobne zvyšuje ich cenu. Na výstave prezentujeme symbolických 1918 zaujímavých a cenných originálov poštových známok v zrkadle histórie," uviedla.

Dobovú atmosféru dotvárajú exponáty približujúce technickú základňu pošty vybrané zo zbierkových fondov Slovenskej pošty a STM. Ide o trojrozmerné i plošné zbierkové predmety poštovej prevádzky, frankovacie stroje, poštové váhy, vzácne miniatúrne listové váhy, historický telefón, telegraf, ďalekopis, pečiatky, poštárske vrecia či osobnú výbavu doručovateľov.

Výstava 100 rokov Československa v poštovej známke sa koná v rámci Dní Českej kultúry. Organizátormi sú STM, Klub filatelistov 54-01 Košice a Český spolok v Košiciach. Autormi výstavy sú Jana Žakarovská Ďuricová, Ján Marenčík a Tichomír Kotek. Otvorená je do 28. februára 2019.