Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Československé výročia 2018

Vedenia NR SR a Poslaneckej snemovne sa zídu na Slávnostiach bratstva

Na archívnej snímke predseda NR SR Andrej Danko. Foto: TASR - Jakub Kotian

Akcia sa koná pri príležitosti 100. výročia vzniku Československa, ale aj viacerých ďalších spoločných výročí.

Bratislava 27. júla (TASR) - Vedenia Národnej rady SR a Poslaneckej snemovne parlamentu ČR sa v sobotu (28.7.) zídu na Slávnostiach bratstva Čechov a Slovákov v Uherskom Brode a na Veľkej Javorine. Ide o spoločné podujatie parlamentov. Akcia sa koná pri príležitosti 100. výročia vzniku Československa, ale aj viacerých ďalších spoločných výročí. Informoval o tom hovorca predsedu NR SR Tomáš Kostelník.

Predseda NR SR Andrej Danko (SNS) a šéf českej Poslaneckej snemovne Radek Vondráček sa chystajú na výstup na Veľkú Javorinu a potom budú rokovať v Uherskom Brode. Prediskutujú vzájomné vzťahy, výročia, slovenské predsedníctvo vo Vyšehradskej štvorke a tiež vzájomné vystúpenia predsedov parlamentov v plénach partnerských zákonodarných zborov.

"Žijeme v roku slovensko-českej a česko-slovenskej vzájomnosti, kedy môžeme opätovne deklarovať svetu unikátnu väzbu a vzájomné vzťahy našich národov. Spolupatričnosť a vzájomná blízkosť našich bratských národov je aj 25 rokov po zániku spoločného štátu silným a  pozitívnym odkazom všetkým národom, ktoré nevedia, alebo nechcú hľadať spoločnú reč pri riešení vzájomných konfliktov," uviedol Danko.

Bilaterálne návštevy medzi krajinami sú podľa neho dôkazom "mimoriadne blízkych (ba až partnerských) vzťahov medzi našimi bratskými krajinami a občanmi".