Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

V tomto roku bude dopyt najmä po IT pracovníkoch, tvrdia personalisti

Ilustračné foto. Foto: TASR/Martin Baumann

Dopyt by mal byť aj po projektových manažéroch.

Bratislava 23. januára (TASR) - IT pracovníci, jazykoví špecialisti, pracovníci v automobilovom sektore, či odborníci v oblasti výskumu a vývoja. Toto by mali byť podľa personalistov v roku 2016 najžiadanejšie pracovné pozície.

"Aktuálny vývoj na trhu práce nasvedčuje tomu, že by mala nezamestnanosť aj naďalej klesať. Zatiaľ máme signály, že by sa nábory nových ľudí mali relatívne rozbehnúť. Ide najmä o nárast dopytu po zamestnancoch v automotive. Tento predpoklad podporujú aj avizované nové projekty Volkswagenu a Peugeotu," skonštatovala riaditeľka pracovno-personálnej spoločnosti Index Nosluš Darina Mokráňová.

Dôvodom je podľa spoločnosti Grafton Recruitment zvýšenie automatizácie výroby firiem. "Rok 2016 bude kopírovať rok 2015. Predpokladáme, že viaceré spoločnosti budú mať tendenciu inovovať výrobný proces s cieľom dosiahnuť vyššiu automatizáciu výroby a optimalizovať procesy. Očakávame preto dopyt po procesných inžinieroch, kvalitároch či projektových manažéroch," predpokladá manažér pobočky v Trenčíne Marian Mitošinka.

Personalisti v bratislavskom regióne očakávajú, že na vzostupe bude naďalej oblasť IT, kde bude pretrvávajúci dopyt po vývojároch, firmy budú taktiež naďalej potrebovať aj jazykových špecialistov. Vo výrobe predpokladajú, že na vzostupe budú pozície vo výskume a vývoji. Tento dopyt je pritom podľa personálnej agentúry totožný aj s potrebami zamestnávateľov na východnom Slovensku. V Košiciach budú v budúcom roku jednoznačne žiadaní dizajnéri do výskumno - vývojových centier.

Podľa personalistov nezamestnanosť by tak mala na Slovensku klesať aj naďalej. A to aj vďaka pozitívnemu vývoju v automobilovom priemysle v Európskej únii. Ako uviedla generálna riaditeľka spoločnosti Manpower Jaroslava Rezlerová, slovenská ekonomika a trh práce sú od tohto sektora závislé. "Predaj automobilov je v súčasnosti na vzostupe vo všetkých krajinách únie. To sa prejavuje nielen v samotných montážnych firmách, ale reťazovo sa to premieta i medzi subdodávateľov nielen jednotlivých dielov, ale taktiež v logistike a službách," podotkla Rezlerová. Podľa jej slov pre výrobcov áut, ktorí prichádzajú na Slovensko, sú najdôležitejšie nízke náklady na pracovnú silu, štátne investičné stimuly a relatívne nízke zdanenie firiem. "Z veľkej závislosti od automobilového priemyslu ale tiež pramení citlivosť na výkyvy. Vláda by preto mala podporovať vedu a výskum, ako aj odbory s väčšou pridanou hodnotou, aby tieto výkyvy nemali na ekonomiku taký veľký vplyv," dodala Rezlerová.