Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Do roku 2030 budú dve tretiny svetovej populácie žiť v mestách

Na ilustračnej snímke Brooklyn Foto: wikipedia.org

Kým v roku 1950 existovali na planéte len dve veľkomestá - New York a Tokio, v súčasnosti ich je už 29.

Bratislava 10. marca (TASR) - Do roku 2030 budú dve tretiny svetovej populácie žiť v mestách, mnohí z nich vo veľkomestách, tzv. konglomeráciách, kde počet obyvateľov presahuje 10 miliónov. Trendy miest budúcnosti sa rodia práve v týchto mestách a bude sa musieť nájsť riešenie na obrovské výzvy, ktorým ľudstvo čelí. Tou najdôležitejšou otázkou bude, ako nájsť tú správnu rovnováhu medzi rastom, kvalitou života a ochrany klímy. Ukázala to najnovšia štúdia Allianz Risk Pulse s názvom "Stav veľkomiest: najväčšie mestá sveta formujú našu budúcnosť".

Štúdia poukazuje na skutočnosť, že počet ľudí v súčasných konglomeráciách enormne narastá a samotné mestá sa rozpínajú na všetky smery. Kým v roku 1950 existovali na planéte len dve veľkomestá - New York a Tokio, v súčasnosti ich je už 29. Očakáva sa, že do roku 2030 ich počet stúpne na 40. Najľudnatejším veľkomestom planéty je suverénne Tokio s počtom obyvateľov 38 miliónov, nasleduje indické Dillí s 25,7 miliónmi obyvateľov a na tretej priečke je čínsky Šanghaj s 23,7 miliónmi ľudí.

Niekdajšie druhé najväčšie veľkomesto sveta – New York, s aktuálnym počtom 18,6 miliónov obyvateľov, zastáva v rebríčku desiatu priečku. Európa má len dve veľkomestá. Tým najväčším je Paríž, ktorému s počtom obyvateľov 10,8 miliónov patrí 25. priečka v celosvetovom rebríčku veľkomiest. Na 28. mieste je Londýn, ktorý má 10,3 miliónov obyvateľov.

Zväčšovanie veľkomiest je predovšetkým ázijským fenoménom. Šesť z desiatich najľudnatejších veľkomiest sa nachádza práve na ázijskom kontinente. Očakáva sa, že do piatich rokov sa tretí najľudnatejší Šanghaj stane spolu so všetkými svojimi prímestskými časťami doslova "gigamestom", keď veľkosť populácie dosiahne 170 miliónov, čo je dvakrát viac, ako má v súčasnosti celé Nemecko.

Ľudí, najmä tých mladých, ťahá do miest perspektíva zaujímavých pracovných miest a lepšia infraštruktúra. Podľa OECD je len otázkou času, kedy budú mať niektoré svetové metropoly väčší ekonomický vplyv než celá krajina.

TASR informovala Lucia Muthová, hovorkyňa Allianz-Slovenskej poisťovne.